eur:
390.98
usd:
366.91
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Katalán választások - Vita a spanyol állampolgárságról

Elvesztik a spanyol állampolgárságukat a katalánok, amennyiben Katalónia elszakad Spanyolországtól - jelentette ki José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter szerdán Barcelonában, a szeptember 27-i katalán parlamenti választásokat megelőző kampányban, amelyet egy napja az állampolgársággal kapcsolatos vita ural.

A politikus abszurdnak nevezte, hogy egyáltalán felmerül a spanyol állampolgárság megtartása, ha a katalánok önálló államot akarnak. Hangoztatta, hogy ha valaki elhagy egy országot, akkor elhagyja azokat a jogokat is, amelyeket az az ország biztosít a számára.

A nyilatkozat előzménye egy rádióinterjú, amelyet Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök adott az Onda Cero nevű rádiócsatornának kedden. A kormányfő arról beszélt, hogy némelyek (a katalán függetlenségi pártok) most azt kérik az emberektől, adják fel spanyol és európai állampolgárságukat, és így az ezekkel járó jogaikat is. A riporter felvetette, hogy a spanyol törvények értelmében aki Spanyolországban született, az akkor is megtarthatja állampolgárságát, ha másik országban él, és ezen az alapon járnak neki az uniós jogok is.

A kormányfőt vagy váratlanul érte a kérdés vagy nem készült fel az interjúra - értékelte a politikus reakcióját az El Mundo című napilap. Mariano Rajoy a beszélgetést ezzel zárta: "úgy tűnik, olyan tudományos értekezést folytatunk, ami nem vezet sehová. Arra kényszerítik az embereket, hogy döntsenek, katalánok vagy spanyolok akarnak lenni."

Az interjúnak ezt a részét még aznap lejátszották a katalán kormánypártot is magába foglaló Junts pel sí (Együtt az igenért) függetlenségi párttömörülés egyik kampányeseményén, azzal a kommentárral, hogy a kormányfő nem mondott igazat az állampolgárságról, és így a többi fenyegetés is hazugság.

A Junts pel sí a kampányban azt üzente, hogy aki a katalánok közül akarja, megtarthatja a spanyol állampolgárságot azután is, hogy Katalónia önállóvá vált. A katalán kormány azt is lehetségesnek tartja, hogy az új állam az Európai Unió tagja maradjon annak ellenére, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden ismét nyíltan kijelentette ennek ellenkezőjét.

Az elmúlt hetekben a spanyol pénzügyi és gazdasági élet jelentős szereplői nyilatkoztak úgy, hogy súlyos kockázatot jelent, ha a függetlenségi pártok nyernek a választásokon, és beváltva ígéretüket valóban megindítják egyoldalúan az elszakadási folyamatot.

Spanyolországban, beleértve Katalóniát is, teljes a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mi, hogyan változhat meg ekkor. A sajtóban folyamatosak a találgatások, és nyilatkozatháború dúl.

Ellentmondásos állítások hangzanak el arról, hogy mi történik a nyugdíjakkal vagy épp az államadóssággal. A kampány utolsó napjaiban a legkisebb részletekbe menő viták folynak arról például, hogy mi lesz a spanyol színekben versenyző katalán olimpikonokkal, és játszhat-e tovább a spanyol futballbajnokságban az FC Barcelona.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×