eur:
389.73
usd:
362.12
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szlovénia az EU segítségére számít

Szlovénia az Európai Unió (EU) és egyes országok segítségére számít a migrációs válság megoldásában - jelentette ki hétfői sajtóértekezletén Miro Cerar szlovén kormányfő.

A politikus hangoztatta ugyanakkor, hogy nem szándékoznak folyosót nyitni a migránsoknak. "A migrációs válság jelenkori történelmünk egyik legnagyobb problémáját jelenti. Szlovénia nem szándékozik folyósokat nyitni a migránsoknak, egyben folytatja a schengeni övezet határainak védelmét, ugyanakkor bízik az EU segítségében".

Szavai szerint a válság megmutatta, hogy kellően megfelelő volt a szlovén határellenőrzési rendszer és a menekültek nyilvántartása. "A kormány és a minisztériumok néhány hetes felkészülése pozitív eredményt hozott" - vélekedett a szlovén miniszterelnök. Hozzátette, hogy "a válság első napjaiban a rendőrség valósággal kiválóan teljesített, megteremtve az ellenőrzést a határokon, elkerülve azt, hogy erőszakot kelljen alkalmazni".

"Szlovénia tetteivel értésre adta, nem csökkenti az ellenőrzés mértékét a határokon azért, hogy állampolgárai biztonságban érezzék magukat" - vélekedett Cerar. A migránsok ilyen erős áradata mellett nem sikerül mindenkit feltartóztatni, ugyanakkor fontos ellenőrizni és irányítani a menekültek folyamát. Mindemellett a kormányfő elismerte, hogy egyes helyeken a migránsoknak sikerült törvénytelenül átlépni a határon.

"Természetesen vannak ilyen helyzetek, de fontos az, hogy ezek ne legyenek ellenőrzés nélküliek és elemiek. Senki sem érezheti magát jól magát ilyen zűrzavarban" - tette hozzá.

Cerar szólt arról is, hogy uniós segítségre számít. "Abban az esetben, ha a helyzet rosszabbra fordul, Szlovénia pótlólagos pénzekre számít, mert saját forrásaink nem tartanak ki sokáig".

A miniszterelnök szerint fontos lenne, hogy a válság rendezéséhez az EU a saját külső határain oldja meg a problémát, nyújtson segítséget a tranzitországoknak, egyben azoknak az országoknak is, ahonnan eljönnek a menekültek.

"Az EU szerdai csúcsértekezletén lehetőség nyílik arra, hogy összeurópai választ adjunk a migrációs válságra, és a szolidaritás alapján további lépésekről határozzunk. Az Európai Uniónak adekvát módon kell cselekednie, ha normálisan akar létezni, és emellett sikeres akar lenni" - összegezte véleményét a szlovén kormányfő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×