eur:
393.92
usd:
369.66
bux:
65915
2024. április 23. kedd Béla

Ciprasz letette a miniszterelnöki esküt

Hétfőn este letette a miniszterelnöki esküt Alekszisz Ciprasz, az előző napi görögországi választásokon győzedelmeskedő baloldali Sziriza párt elnöke, aki a várakozások szerint akár már kedden megalakíthatja új kormányát.

A 41 éves Ciprasz augusztusban mondott le a miniszterelnöki tisztségről, miután a Sziriza balszárnya élesen kikelt az újabb görög mentőcsomag megkötése ellen. A baloldali politikus először idén januárban jutott hatalomra, a Görögországnak nyújtott pénzügyi segély feltételeinek újratárgyalását és a hitelezők által előírt megszorító intézkedések eltörlését ígérve.

A vasárnapi voksolást a Sziriza a Ciprasz-kormány ért bal- és jobboldali bírálatok ellenére a voksok 35,5 százalékát megszerezve megnyerte, és - a győztesnek járó kompenzációval együtt - 145 helyet szerzett a 300 tagú athéni törvényhozásban. Ciprasz ismét a jobboldali-nacionalista Független Görögök (ANEL) párttal fog koalícióra lépni, amely a szavazatok 3,7 százalékát szerezte meg; a két pártnak együtt szűk többsége, 155 képviselője lesz.

Bár a voksolás előtti közvélemény-kutatások szoros versenyt valószínűsítettek, a legnagyobb ellenzéki erő, a konzervatív Új Demokrácia végül csak a voksok 28,1 százalékát szerezte meg. A harmadik legerősebb parlamenti párt a szélsőjobboldali Arany Hajnal lett, amely 7 százalékot kapott. A választási részvétel 56,5 százalék volt, szemben a januári 63,6 százalékkal.

A parlament első ülésére október elsején kerül sor, de Ciprasz az ERT1 görög közszolgálati televízió jelentése szerint már kedden bejelentheti új kormányát.

Görögország a hat éve tartó adósságválság alatt már négyszer váltott kormányt, miközben a GDP ötödével csökkent, a munkanélküliség pedig 25 százalékra nőtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×