eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szívélyes fogadtatásra számíthat Ferenc pápa Kubában

Kuba kevesebb mint két évtizeden belül a harmadik pápai látogatásra készül, az ország lakosai ráadásul különösen közel érzik magukhoz a szerénységével tiszteletet kivívó, argentínai születésű Ferenc pápát, aki sokat tett az amerikai-kubai viszony normalizálásáért is - olvasható a Reuters friss összeállításában.

Bár a karibi szigetországban rendkívüli módon várják a katolikus egyházfő szombaton kezdődő látogatását, a kubaiak nem számítanak arra, hogy a háromnapos vizit komolyabb változásokat hozna Havanna politikájában.

"Mindannyian hálásak vagyunk neki, már eddig is sokat tett Kubáért" - mondta a 30 éves Ariel Guerra, akinek a bátyja nemrégiben szabadult a börtönből a pápai látogatás alkalmából kihirdetett amnesztiarendelet értelmében. A kubai államtanács az előző héten 3522 rabot részesített közkegyelemben.

"Nagyobb mértékű nyitásra, több befektetésre, jobb fizetésekre van igazán szükségünk, de nem gondolom, hogy a pápa befolyással lehet a gazdaságra" - tette hozzá az éttermi alkalmazottként dolgozó férfi.

A brit hírügynökség szerint a lakosság ennek ellenére meleg fogadtatásban fogja részesíteni az egyházfőt, aki három évvel elődje, XVI. Benedek és tizenhét évvel II. János Pál kubai látogatását követően utazik el a 11 milliós kommunista országba. Ferenc pápa ellátogat a fővárosba, Havannába, az északkeleti Holguínba, a délkeleti Santiago de Cubába, és a tervek szerint találkozik Raúl Castro kubai elnökkel.

Azon felül, hogy Ferenc pápának is a spanyol az anyanyelve, a kubaiak szemében annak is hatalmas jelentősége van, hogy a vatikáni diplomácia és személyesen az egyházfő fontos közvetítői szerepet játszott azokon a titkos tárgyalásokon, amelyek elvezettek az Egyesült Államok és Kuba közötti kapcsolatok tavaly decemberi normalizálásához. Bő fél évszázad után a két ország között július 20-án ismét nagyköveti szintre emelkedtek a diplomáciai kapcsolatok.

Sokan azt is nagyra értékelik Kubában, hogy Ferenc pápa egyszerű autóval jár, a vatikáni pápai lakosztály helyett a sokkal szerényebb Szent Márta-ház 201-es szobájában lakik, és ennek menzáján szokott enni a többi pappal együtt.

"Õ más, mint a többiek. Szerény. Még azt is lehetne mondani, hogy egy +szocialista+ pápa! Így tehát természetes, hogy jól fog sikerülni az itteni látogatása, nem?" - mondta nevetve a 47 éves Juan de la Torre, aki elkötelezett katolikusként mindkét előző pápa látogatásakor részt vett az általuk celebrált misén.

Miközben az ország lakosai nem várnak számottevő belpolitikai reformokat a pápai látogatástól, szakértők szerint Raúl Castro azt reméli, hogy a vallási vezető nyilvánosan a Kubát sújtó gazdasági embargó feloldására fogja felszólítani az Egyesült Államokat.

Kubában járva annak idején XVI. Benedek pápa és II. János Pál pápa is elítélően nyilatkozott az amerikai embargóról. Vatikáni források szerint Ferenc pápa a kubai és az azt követő egyesült államokbeli látogatásán is fel fogja hozni az embargó témáját, azonban csak finoman, a Washington és Havanna közötti változóban lévő kapcsolatok kényes természetére való tekintettel.

Pietro Parolin szentszéki államtitkár csütörtökön ennek kapcsán leszögezte, a Vatikán reméli, hogy az Egyesült Államok és Kuba közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállítását hamarosan a kubai gazdaságot sújtó amerikai embargó eltörlése fogja követni.

A pártállami rendszerrel szemben állók ugyanakkor bátorítást várnak a pápától, valamint azt, hogy segítsen elérni a politikai okokból bebörtönzött több mint ötven ellenzéki aktivista szabadon bocsátását.

"Te segíthetsz megértetni a kubai kormánnyal, hogy nem verheti meg és veheti őrizetbe önkényesen hétről-hétre békés nők és más aktivisták tucatjait csak azért, mert másképp gondolkoznak" - írták a legnagyobb ellenzéki szervezet, a Kubai Hazafias Unió (UNPACU) által a pápának küldött levélben.

Kevesen hiszik azonban, hogy a katolikus egyházfő komolyabban megpróbálna beleavatkozni az ország ügyeibe, a többség inkább apróbb, kézzelfoghatóbb változásokra számít, olyanra, mint amikor II. János Pál pápa látogatása után ismét nemzeti ünneppé nyilvánították a karácsonyt, XVI. Benedek pápa vizitje után pedig a húsvétot.

"Pompás látogatás lesz, különösen a vallásos emberek számára, de ennél több nem fog történni" - vélekedett az orvosként végzett, de építőmunkásként dolgozó Gremy Fernández. "Semmilyen valódi változás nem lesz" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×