INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Az Európai Bizottság bírálta Horvátországot

InfoRádió / MTI
Az Európai Bizottság bírálta Horvátországot pénteken, amiért Zágráb Magyarország irányába tereli a Szerbia felől érkező menekülteket és migránsokat.

A bizottság szóvivője Brüsszelben közölte, nem összeegyeztethető az uniós szabályokkal az, hogy a horvát hatóságok regisztráció nélkül engedik továbbutazni a migránsokat.

Az úgynevezett dublini szabályok szerint abban az uniós országban kell elbírálni egy menedékkérő beadványát, ahol először belépett az EU területére. Ebben az országban regisztrálni kell és ujjlenyomatot kell venni tőle a szabályok szerint.

Ha a migránsok vonakodnak menedékkérelmet beadni az adott ország területén, akkor meg lehet tagadni tőlük a beutazást - húzta alá a szóvivő.

Egyúttal azonban - a horvát és magyar határzárakat firtató kérdésre - azt is leszögezte, hogy a határok védelme nem jelenheti a menedékkérelem beadásának megakadályozását, mivel ez utóbbi elidegeníthetetlen emberi jog. Mindazonáltal a szóvivő azt is megjegyezte, hogy a külső határok védelme nemzeti hatáskör, ezért abba az Európai Bizottságnak nincs beleszólása.

Azt is elmondta, hogy Horvátország mindeddig nem kért segítséget Brüsszeltől a helyzet kezelésében.

Az úgynevezett "nyugat-balkáni útvonalat" választó migránsok többsége korábban a szerb-magyar határt átlépve utazott tovább Észak- és Nyugat-Európa felé. A szigorított magyar határvédelem miatt azonban az utóbbi napokban Szerbia felől egyre többen Horvátországon és Szlovénián keresztül próbálnak továbbutazni.

Horvátországba szerda reggel óta több mint 15 ezer illegális bevándorló érkezett, Zágráb pedig pénteken bejelentette, hogy a magyar határra utaztatja a migránsokat, mivel nem tudja elhelyezni őket.

A címlapról ajánljuk