INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Januárban több mint hatszáz koszovói menedékkérő tért haza az EU-ból

InfoRádió / MTI
Januárban 618 olyan koszovói állampolgárt tért haza, aki korábban az Európai Unió valamelyik országában menedékért folyamodott - közölte vasárnap a Zeri című pristinai napilap a koszovói belügyminisztérium adataira hivatkozva.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint 281-en önként tértek vissza Koszovóba, míg 337 személyt visszatoloncoltak.

A legtöbb koszovóit Németországból, Ausztriából és Svájcból küldték haza, és főleg azokról van szó, akik illegálisan keltek át a schengeni határon - írta a Zeri. Emellett információik szerint az utóbbi fél évben Magyarországon keresztül már Svédországból, Franciaországból, Németországból és Ausztriából is indultak haza koszovóiak.

Az Európai Unió országai kedden kezdték meg azoknak a koszovóiaknak a hazaszállítását, akiknek elutasították a menedékkérelmét.

Koszovót ősz óta több tízezren hagyták el, hogy az Európai Unió országaiban - főleg Ausztriában és Németországban - próbáljanak szerencsét. A koszovóiak többsége illegálisan jutott az EU országaiba, ahol menedékért folyamodott, mivel azonban a legtöbb uniós állam biztonságos származási országnak tartja Koszovót, a kérelmeket elutasították.

A címlapról ajánljuk