INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Fiatalos produkcióval ünneplik Kolozsváron Mátyás király születési évfordulóját

InfoRádió / MTI
Verselők, vizuális művészek és az elektronikus zene képviselői tartanak közös szabadtéri produkciót hétfőn este Kolozsváron Mátyás király szülőháza előtt, az uralkodó születése 572. évfordulóján.

A produkcióban négy slammer: André Ferenc, Horváth Benji, Keresztesi Dávid és Vass Ákos, két vizuális művész: Banga Szilárd és Lamaskier, valamint DJ Fishman tesz kísérletet arra, hogy újraértelmezze Mátyás király hagyatékát mai szemmel.

A Slam Poetry Erdély csoport közösségi oldalán meghirdetett esemény Európa ifjúsági fővárosa rendezvénysorozatba illeszkedik. A produkció Mátyás király arcait hívatott bemutatni és értelmezni. Egyaránt táplálkozik a történelmi adatokból és a királyról szóló mesékből. Azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy ki volt Mátyás király, mi köze van Kolozsvárhoz és a fiatalsághoz, mit jelenthet a mai fiatalok számára.

A beharangozó szerint az esemény általánosabb kérdésekre is igyekszik választ találni. Arra például, hogy miként tiszteleghetnek a fiatalok a történelmi személyiségek előtt, mire jók a legendák, mit lehet belőlük megtartani és továbbvinni.

A címlapról ajánljuk