INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Brenzovics: egyelőre kevés magyart hívtak be harcolni

Infostart / InfoRádió
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke reméli, hogy mihamarabb megszülethet az ukrán-orosz konfliktus diplomáciai megoldása. Az ukrán parlament képviselője hozzátette: eddig nagyon kevés magyart hívtak be ténylegesen harcolni, mert a kárpátaljai férfiak többsége külföldön dolgozik.

"Azt nem tudom, hogy megegyezhetnek-e a felek, hiszen ez világpolitikai kérdés, azonban mi nagyon várjuk, hogy megegyezzenek. Hiszen ez a háború romba dönti az országot, komoly szenvedéseket okoz, és veszélyezteti a kárpátaljai magyarságot, Ukrajnát és egész Európát - mondta el az InfoRádiónak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

"Ennek az ügynek a megoldását csakis diplomáciai úton lehet elérni" - hangsúlyozta Brenzovics László.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke nem tudta megerősíteni azokat a magyar sajtóban olvasható híreket, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség létszámarányánál nagyobb számú behívók érkeznek a térségbe. Mint mondta, nem rendelkeznek ilyen információval.

"Mi az ellen tiltakoztunk korábban, hogy információink szerint a kárpátaljai behívandók aránya - tehát az a kvóta, amit Kárpátalján kiosztottak, illetve ezen belül amit a magyarok lakta beregszászi járás kapott - meghaladta az ukrajnai átlagot. A parancsnoktól kapott válasz szerint azonban ez nem felel meg a valóságnak , a behívottak száma pedig államtitkot jelent, ezért nem tudja közölni az adatokat" - jelezte Brenzovics László.

"Nyilván ez még vitatott kérdés, de arról egyelőre nincsen információnk, hogy a kárpátaljai magyarok körében mennyi a tényleges behívottak száma. Mindenesetre követjük az eseményeket" - hangsúlyozta a szövetség elnöke.

Hozzátette ugyanakkor, hogy tapasztalataik szerint a kárpátaljai magyarok köréből nagyon keveset hívtak be, már csak azért is, mert a magyar férfiak igen jelentős rész nem tartózkodik otthon. A nagyon magas munkanélküliség miatt a lakosság igen jelentős része dolgozik külföldön.

Arra a kérdésre, hogy többen esetleg a behívók miatt távoztak-e, úgy fogalmazott: "Nem tudhatom, ki milyen motivációból tartózkodik külföldön, lehet, hogy ez is benne van".

"De a külföldi munkavállalás nem új jelenség: Prágától Budapestig, Spanyolországtól, Portugálián át Németországig, Angliáig több tízezer kárpátaljai férfi van külföldön" - mutatott rá Brenzovics László.

Hanganyag: Sigmond Árpád


A címlapról ajánljuk