eur:
388.56
usd:
361.55
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Az Egyesült Államok bezárja nagykövetségét Jemenben

Az amerikai kormány a kiszámíthatatlan biztonsági helyzet miatt bezárja a Jemenben működő nagykövetségét, és visszahívta szanaai nagykövetét - közölték hírügynökségekkel amerikai tisztségviselők.

Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő nem kommentálta a névtelen kormányzati forrásoktól származó tájékoztatást, de azt elismerte, hogy a diplomaták létszámát biztonsági okokból folyamatosan csökkentik a követségen, ahol január vége óta szünetel az ügyfélfogadás.

Psaki hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is fel fog lépni az arab országban az Egyesült Államok biztonságát érintő fenyegetések felszámolásáért.

A követséget tengerészgyalogosok védik, és az Iwo Jima hadihajó a Vörös-tengeren készenlétben áll arra az esetre, ha a külügyminisztérium kérésére be kell kapcsolódnia a képviselet személyzetének evakuálásába.

Jemen az al-Kaida terrorhálózat Arab-félszigeten működő csoportjainak bázisa. Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon a terrorszervezet ellen régóta drónháborút folytat, de annak bírálói szerint ez nem járt eredménnyel és felerősítette az Amerika-ellenességet az országban.

A jemeni fővárost szeptemberben Irán által támogatott síita húszi felkelők foglalták el, akik januárban megszállták az elnöki palotát is. A húszik a múlt héten feloszlatták a jemeni parlamentet, és házi őrizet alá helyezték Abed Rabbo Manszúr Hádi elnököt, valamint a kormány minisztereit. Az Öböl menti országok államcsínynek minősítették a húszik lépéseit.

John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője kedden közölte, hogy a politikai nyugtalanság ellenére a jemeni fegyveres erők néhány alakulata még mindig képes arra, hogy az ország területén műveleteket hajtson végre az al-Kaida militánsai ellen. Elmondta, hogy folytatódik a helyi katonák amerikai kiképzése. Mint mondta, az Egyesült Államok továbbra is kész - ha szükséges, akkor egyoldalúan - terrorelhárítási műveleteket végrehajtani Jemenben.

Sajtóértesülések szerint az amerikai érdekek Jemenben való képviseletével Törökországot vagy Algériát bízzák meg. A szanaai brit, francia és német nagykövetségen iratmegsemmisítést hajtottak végre, és a helyi alkalmazottakat szabadságra küldték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×