eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Rakéták csapódtak be Eilatban

Katonai források szerint több rakéta is becsapódott hétfő éjjel a dél-izraeli Eilatban, kettő a városban, egy pedig lakott területen kívül.

Ez volt az első eset, hogy az Izrael által egy hete indított gázai offenzíva során rakéták találták el Eilatot. A támadásnak talán több sebesültje van, az izraeli hadsereg szóvivője szerint még vizsgálják az erről szóló információkat.

Az egyelőre nem ismert, hogy honnan lőtték ki a rakétákat, az izraeli rádió azonban arról tudósított, hogy a kormány úgy véli, Egyiptomból indították őket. A Vörös-tenger partján fekvő Eilat Izraelnek az Egyiptommal és Jordániával közös határánál fekszik.

Észak-Izraelt is támadás érte hétfő éjjel, Libanon felől legalább egy rakétát lőttek ki. A konfliktus során ez volt a negyedik alkalom, hogy Izraelt Libanon felől érték találatok.

Izrael július 8-án kezdett hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen. Az Erős Szikla fedőnevű offenzíva célja csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát. A Hamász több száz rakétát lőtt ki izraeli területekre az elmúlt napokban. Az izraeli hadsereg offenzívája során több mint 180 palesztin halt meg, a sebesültek száma meghaladja az ezret.

A konfliktus lezárására Egyiptom tűzszüneti javaslatot terjesztett elő hétfő este. Az izraeli vezetés kedden vitatja meg a kezdeményezést. A Hamász jelezte, hogy nem elégszik meg pusztán a fegyverszünettel, átfogó megállapodást akar elérni.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×