eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Kisiklott a moszkvai metró - már 19 halott

Már 19-re emelkedett a keddi moszkvai metróbaleset halálos áldozatainak száma - jelentette be Alekszandr Gavrilov, a moszkvai katasztrófavédelem helyettes vezetője.

Korábban Pjotr Birjukov moszkvai főpolgármester-helyettes azt közölte, hogy 15 ember vesztette életét. Korábban öt halottról tudtak. A főpolgármester-helyettes hozzátette, hogy az előző hírekkel ellentétben a metrószerelvény vezetője túlélte a szerencsétlenséget.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió tudósítója arról számolt be, hogy a mentőegységek a szétroncsolódott metrókocsiban 12 embert láttak, akik már nem mutattak életjelet. Õket még nem tudták kiemelni. A halálos áldozatok az első kocsiban utaztak.

A súlyos baleset közép-európai idő szerint reggel hét óra körül történt a moszkvai metró Arbatszko-Pokrovszkaja nevű, keletről északnyugatra vezető vonalán, a Park Pobedi és a Szlavjanszkij bulvar nevű állomások között. A szerelvény három vagonja siklott ki, közülük egy súlyosan megrongálódott. A hírtévé felvételei szerint olyannyira, hogy ezért nem tudják kiemelni a halottakat. A szerencsétlenség következményeinek felszámolása is több órát vesz még igénybe, és a szakemberek nem tudják megmondani, hogy a közlekedést mikor tudják helyreállítani ezen a metróvonalon.

Georgij Goluhovnak, a moszkvai főpolgármesteri hivatal egészségügyi főosztályvezetőjének közlése szerint 123 sérült utast vittek kórházba, akiknek fele súlyos állapotban van. A balesetet követően eddig 161 ember fordult orvosi segítségért. Az utasok egy része saját lábán hagyta el a metrót, de sokukat csak a katasztrófavédelem mentőegységei tudták a felszínre hozni.

A Rosszija 24 állami hírtévé tudósítása szerint csak a Szklifoszovszkij sürgősségi kórházban 9 kritikus állapotú sérült életéért küzdenek az orvosok. Összesen 14 kórházat vontak be a szerencsétlenség áldozatainak ellátásába.

Az előzetes adatok szerint a sérültek és a halottak között nincs gyermek.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának már tíz helikoptere és a különböző mentőegységek 450 embere vesz részt a mentésben.

Moszkvában évek óta nem volt példa ilyen súlyos metróbalesetre, bár március 21-én ugyanezen a vonalon a Scsolkovszkaja és a Partyizanszkaja nevű állomások között körülbelül 600 utast kellett kimenteni, amikor a metrószakaszt elöntötte a víz. A balesetben az orosz fővárosi csatornázási művek egy munkatársa meghalt.

Két éve, 2012. június 5-én Moszkva központjában, a Bibliotyeka imenyi Lenyina és az Ohotnij rjad nevű metróállomások közötti szakaszon kigyulladt egy elektromos kábel. Az ott keletkezett füst miatt 4500 utast kellett kimenteni, több mint 50-en szenvedtek füstmérgezést és egyéb sérüléseket.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×