eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróságot állít fel Koszovó

Megszavazta a pristinai parlament azt a javaslatot, amely szerint Koszovó egy háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróságot állít majd fel - számolt be róla szerdán a koszovói média.

A bíróság a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) által a kilencvenes évek végén elkövetett bűntettekkel foglalkozna. Azokat az ügyeket vizsgálják majd, amelyeket az Európai Unió főügyésze, Clint Williamson tár fel Dick Marty, az Európa Tanács koszovói megfigyelőjének jelentése alapján.

A koszovói parlament csak nyomás hatására fogadta el a javaslatot, miután a nemzetközi közösség választás elé állította Pristinát: vagy megalakítják a bíróságot önállóan, vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsa dönt a megalakításáról.

Hashim Thaci kormányfő - az UCK egykori politikai vezetője - szerint a bíróság megalakítására vonatkozó kérés "igazságtalanság, és a legnagyobb sértés Koszovóval szemben". Szerinte az UCK igazságos harcot folytatott, és a nemzetközi normák betartása mellett működött. Hozzátette: az igazságtalanság ellenére a koszovói szerveknek meg kell tenniük ezt a lépést.

"Ma nincs két lehetőségünk, csak egy, ez pedig az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval való együttműködés folytatása, ami egyben azt is jelenti, hogy fel kell állítanunk ezt a bíróságot" - fogalmazott.

A koszovói törvényhozás emellett 2016. június 15-ig meghosszabbította az Európai Unió rendőri és igazságügyi missziójának (EULEX) mandátumát is.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×