eur:
389.25
usd:
361.43
bux:
68511.08
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A média kizárásával emlékeznek Newtownban az ámokfutás első évfordulóján

Hivatalos rendezvények nélkül és a média kizárásával akarnak megemlékezni az áldozatokról szombaton az egyesült államokbeli Newtown kisváros lakói az egyik helyi iskolában elkövetett mészárlás első évfordulóján.

Egy évvel ezelőtt, 2012. december 14-én a húszéves Adam Lanza 10 perc alatt húsz kisgyereket és hat felnőttet lőtt agyon a Sandy Hook általános iskolában. A tragédia az egész országot sokkolta, és a mai napig nem hagyja nyugodni a Connecticut állambeli kisváros lakóit.

Dannel Malloy, Connecticut állam kormányzója elrendelte, hogy szombaton, az ámokfutás évfordulóján délelőtt fél tízkor, a tragédia időpontjában kongassák meg a templomok harangjait. Több newtowni család péntek este gyertyagyújtásra készül a meggyilkolt 6-7 éves gyerekek emlékére, és csütörtökön tartottak egy megemlékezést a washingtoni nemzeti katedrálisban. Barack Obama elnök is jelezte, hogy szombaton a Fehér Házban feleségével együtt megemlékezik majd a newtowni lövöldözés áldozatairól.

A 28 ezer lakosú Newtownban azonban szándékosan nem tartanak központi rendezvényt az évfordulón, nem olvassák fel az áldozatok neveit, az autósok nem nyomják meg a dudákat egy adott időben, nem mondanak beszédeket. Pat Llodra, a kisváros polgármestere arra kérte a sajtót, hogy maradjon távol a tragédia helyszínétől, és "hagyja békén" a családokat, hogy legyen idejük magukban, a saját közösségükben emlékezni. Pénteken szerte a városban plakátok jelentek meg, amelyek a média távolmaradását követelték.

Newtownt, amely az ámokfutás előtt csendes kisváros volt, az elmúlt évben szinte ellepték a sajtó munkatársai. Az utóbbi három hét különösen sok érzelmet felkavart: november végén hozták nyilvánosságra a nyomozati jegyzőkönyvet, amely ismét feltépte a sebeket, viszont továbbra sem adott választ a miértekre. Annyit lehet tudni, hogy Lanza előre kitervelte tettét, de mivel a lövöldözés után a helyszínen végzett magával, az indítéka tisztázatlan maradt.

December elején pedig elérhetővé váltak azok a rendőrségi hangfelvételek, amelyek az iskolából érkező segélykéréseket rögzítették az ámokfutás perceiben. Akkor a polgármester arra kérte a sajtót, hogy legyen tekintettel a newtowni emberekre és lássa be, hogy ezeknek a hangfelvételeknek a meghallgatása sokaknak nagy fájdalommal járna.

Szokatlan módon a legnagyobb amerikai médiumok, köztük az ABC, az NBC és a CBS televízió végül nem adta le a felvételeket. Ha tudósítanak is majd az évfordulóról, nem fognak stábokat küldeni a helyszínre, holott az Egyesült Államokban az iskolai tömegmészárlások évfordulói általában óriási médiaeseménynek számítanak.

A három említett tv-csatorna mellett most a CNN, a The New York Times, a The Washington Post és a USA Today is jelezte, hogy nem utazik tudósítója Newtownba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×