eur:
390.79
usd:
365.55
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Ismét elsüllyedt egy menekülthajó - alig van túlélő

Felborult és elsüllyedt vasárnap Mianmar nyugati partjai közelében egy hajó, amely legalább hetven menekültet szállított. A hatóságok eddig csupán nyolc túlélőt találtak.

A muzulmán rohingya etnikumhoz tartozó menekülteket szállító hajó Banglades felé tartott, amikor vasárnap korán reggel elsüllyedt a Bengáli-öbölben - közölte Abdulla Malik, egy térségben működő segélyszervezet munkatársa.

A fából készült hajó helyi idő szerint hajnali háromkor hagyta el Ohn Tó Gji kikötőjét és körülbelül négy órával később süllyedt el. Az utasok között nők, gyerekek és csecsemők is voltak.

Az utasok hozzátartozói az öbölben és a parton is túlélők után kutatnak.

Az ENSZ nemrégiben figyelmeztetett, hogy ismét megkezdődött a Rakhajn szövetségi államban élő rohingyák kiáramlása, a menekültáradat rendszerint az éves monszun után, novemberben indul meg.

Az utóbbi héten nagyjából ezerötszáz ember menekült el az országból - közölte szombaton tartott genfi sajtótájékoztatóján Dan McNorton, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője, hozzátéve, hogy az ügynökséget több ilyen esetről is értesítették, azonban a hatóságok még nem közöltek részleteket.

A kisebbségben lévő, bengáli eredetű muzulmánok és a buddhista többséghez tartozó arakániak között régóta fennálló ellentétek az utóbbi másfél év során gyakran váltak tettlegessé Mianmarban. Az erőszakcselekményekben eddig több mint 240 ember vesztette életét, 250 ezren pedig lakóhelyük elhagyására kényszerültek. Az áldozatok és a menekültek legnagyobb többsége a muzulmán rohingya népcsoporthoz tartozik.

Sem a szövetségi állam, sem a központi kormány nem talált eddig tartós megoldást a konfliktusra. Az üldöztetés és az összecsapások elől sokan a szomszédos Bangladesbe próbálnak menekülni, ahol siralmas állapotban lévő menekülttáborok várják őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Minden idők második legalacsonyabb áramára alakult ki ma a magyar áramtőzsdén a holnapi munkaszüneti napra mínusz 108,16 euró/megawattórás szinten, ami a 6000 MW feletti beépített naperőmű kapacitás, a napsütéses idő és a munkaszüneti nap kombinációja mellett született. Ez, és az elmúlt napokban kialakult mínusz 40-60 euró körüli napközbeni árszintek még komoly következményekkel járhatnak a naperőmű piac egyes szereplői, illetve az ipari energiafogyasztók számára is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×