eur:
389.14
usd:
361.8
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Milyen kormány alakul Csehországban?

Szociáldemokrata-kereszténydemokrata kormányt kellene alakítani Csehországban, amelyet az IGEN (ANO) mozgalom kívülről megtűrne, esetleg amellyel együttműködne - véli Andrej Babis, az IGEN mozgalom elnöke.

Az IGEN a hétvégi előre hozott képviselőházi választáson a győztes Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) mögött a második helyen végzett. Több elemző szerint a Babis vezette IGEN a választások igazi győztese, mert nélküle lehetetlen a kormányalakítás.

"A kormányt a CSSD-nek és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak (KDU-CSL) kellene megalakítania. Ez az alap. Ha tárgyalni akarnak majd velünk, ha megegyezünk a feltételekben, akkor elméletileg el tudom képzelni, hogy kormányukat megtűrjük, illetve hogy megegyezzünk valamiféle együttműködésben" - jelentette ki Babis hétfőn az Aktuálne.cz hírportálnak nyilatkozva.

A szociáldemokraták 50, a kereszténydemokraták 14 mandátumot szereztek a 200 tagú képviselőházban, s egy ilyen koalíció csak külső segítséggel tudna kormányozni. Az IGEN mozgalomnak 47 képviselője lesz az új parlamentben. A három párt megegyezése alapján létrehozott, illetve megtűrt kormánynak tehát együttesen már meglenne a parlamenti többsége a törvényjavaslatok keresztülviteléhez.

Ami az IGEN esetleges kormányba lépését illeti, Babis azt mondta, hogy ezt a mozgalomnak még meg kell fontolnia. "A választóinkat szintén meg kell kérdeznünk. A vitát szerdán folytatjuk, amikor megválasztott képviselőinkkel találkozunk. Véleményüknek meghatározó súlya lesz" - magyarázta a mozgalom álláspontját Babis. Hozzátette: személyesen úgy látja, hogy az IGEN belépése a kormányba "nem lenne túlságosan jó" megoldás.

A multimilliárdos vállalkozó szerint más lehetőség a kormányalakításra nincs. Kijelentette: a Polgári Demokratikus Párt (ODS) az elmúlt két évtizedben a korrupció jelképévé vált Csehországban, s ugyanilyen a megítélése a vállalkozók körében Miroslav Kalousek volt pénzügyminiszternek, a TOP 09 párt alelnökének is.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×