eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Berlusconi újraindította a Forza Italiát

A Silvio Berlusconi vezette jobbközép Szabadság Népe (PdL) vezetősége pénteken úgy döntött, a párt ismét a Forza Italia (Hajrá Olaszország) névvel folytatja tevékenységét.

A PdL végét és a Forza Italia (FI) újjászületését személyesen Silvio Berlusconi jelentette be a döntést követő sajtótájékoztatón.

Berlusconi hozzátette, hogy a párttal együtt a PdL eddigi tisztségei is megszűntek: mostantól kezdve ő az FI elnöke, és ő fogja kijelölni az FI új vezetőit. Hangoztatta, hogy a pártnak új arcokra van szüksége.

Berlusconi hangsúlyozta, hogy az FI továbbra is támogatja az Enrico Letta vezette kormányt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ha az adócsalás miatti ítélet következtében megfosztják mentelmi jogától és kizárják a parlamentből, akkor "nem maradhatok tovább kormányon azokkal, akik megfosztanak mandátumomtól".

Berlusconi 1994-ben a Forza Italiával lépett a politikai színtérre. Az FI 2009-ben olvadt bele a Szabadság Népe jobbközép szövetségbe. Az FI-hez való visszatérésről határozó ülésen a párt 24 fős vezetőségéből 18-an voltak jelen, és egyhangúan a PdL tevékenységének lezárására szavaztak. A pártértekezleten nem vett részt Angelino Alfano, a PdL eddigi főtitkára, belügyminiszter és a párt további négy minisztere, akik október 2-án - Berlusconival szembeszállva - bizalmat szavaztak a Letta-kormánynak.

Berlusconi kijelentette, hogy a pártátalakításra éppen emiatt volt szükség, az újraindulás az egységet szolgálja: "nem engedhetjük meg, hogy a pártban törés következzen be". Megjegyezte, hogy a Forza Italia feltámasztását hónapok óta tervezte, mivel úgy érezte, a PdL lelkesedését veszítette. Hozzátette, hogy a párt továbbra is bízik minisztereiben, de ezeknek tiszteletben kell tartaniuk a mögöttük álló párt döntéseit.

Elemzők szerint Berlusconi lépése nem más mint "ideiglenes fegyveres tűzszünet". A Forza Italia újraindításával Berlusconi azt üzente pártja szakadár szárnyának és a kormánynak is, hogy a párt az övé, továbbra is a politikai pályán játszik, és nem engedi magát félreállítani. Alfano úgy nyilatkozott, nem akar pártszakadást, ezért nem vett részt a vezetőségi ülésen. Berlusconi bejelentette, hogy a Forza Italia országos tanácsa december 8-án tartja első gyűlését, amelyre 800 küldöttet várnak. Elemzők szerint ez lesz a Berlusconi és az Alfano közötti leszámolás pillanata. Ugyanezen a napon lesz a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkárjelölt-választása is.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×