eur:
389.59
usd:
363
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Obama a képviselőház republikánus elnökét hibáztatta a válságért

Barack Obama amerikai elnök szerint a képviselőház republikánus elnöke az akadálya annak, hogy újból megindulhasson a szövetségi kormányzat finanszírozása.

Obama csütörtökön azzal vádolta meg John Boehnert: azért nem kíván a képviselőházban szavazásra beterjeszteni egy, a kormányzat finanszírozását újból lehetővé tevő törvénytervezetet, mert fél saját pártjának "szélsőségeseitől".

Az elnök felszólította a házelnököt, hogy ezt haladéktalanul és extra követelések nélkül tegye meg, mert minél tovább tart a szövetségi kormány bénultsága, annak annál károsabb következményei lesznek a gazdaságra. Obama felelőtlennek és károsnak nevezte a republikánusok magatartását és úgy vélekedett: ha Boehner hagyná, hogy a honatyák a lelkiismeretük szerint szavazzanak a (republikánus többségű) képviselőházban, akkor véget vetnének a leállásnak.

"Ez az egész dolog egyetlen dologról szól, a republikánusoknak a megfizethető (egészségügyi) ellátásról szóló törvénnyel kapcsolatos megszállottságáról. Úgy tűnik, most ez az egyetlen dolog, amely egyesíti a Republikánus Pártot" - jelentette ki Obama elnök a szövetségi kormányzat részleges leállásának harmadik napján.

Barack Obama szerda este a Fehér Házban fogadta a kongresszus vezetőit, de két párt képviselői között nem jött létre megállapodás. Az elnök közölte, hogy a költségvetés elfogadásáról szóló vitában nem hajlandó alku tárgyává tenni az egészségügyi törvényt.

Az amerikai szövetségi kormányzat azért bénult le részlegesen, mert a két nagy párt a kongresszusban nem tudott megállapodni egy átmeneti büdzsében. A költségvetés elfogadásának határideje október 1-jére virradóra lejárt, és Washington kénytelen volt fizetés nélküli szabadságra küldeni 800 ezer alkalmazottját.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök ezekben a percekben tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×