eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Francia belügyminiszter: a romák többsége nem akar beilleszkedni a társadalomba

Nagy megrökönyödést váltott ki saját táborán, a szocialista párton belül kedden Manuel Valls francia belügyminiszter, miután kijelentette, hogy a romák többsége szerinte nem akar beilleszkedni a francia társadalomba.

"Ábrándokat kerget az, aki azt hiszi, hogy a roma népesség problémáját meg lehet oldani kizárólag az integráción keresztül" - mondta Valls a France Inter nevű rádióadónak.

"Az integráció mint megoldás mindössze néhány családot érint" - folytatta. A belügyminiszter szerint nincs más lehetőség, mint a sátortáborok felszámolása, és a bevándorló romák hazatoloncolása.

Valls már korábban is hasonló elveket vallott, márciusban például kijelentette, hogy a romáknak két lehetőségük van: "Romániában maradni, vagy visszatérni oda".

A roma kérdés a jövő tavasszal esedékes francia helyhatósági választások egyik kiemelt témája, azonban a belügyminiszter ezekkel a szavakkal még az egyre kétségbeesettebb polgármestereknél is messzebb ment. Az SOS Rasszizmus nevű jogvédő szervezet szerint Valls jócskán átlépte az illendőség határait, míg a kommunista párt szerint kijelentéseiből süt az idegengyűlölet. Saját táborában, a szocialistákon belül is többen bírálták a belügyminiszter véleményét. Vallsnak azonban akadnak támogatói is, például Párizs főpolgármestere, Bertrand Delanoe, aki az év eleje óta 18 roma sátortábort számolt fel a francia fővárosban.

A roma táborok erőszakos felszámolása Nicolas Sarkozy előző francia elnök alatt kezdődött, de az új szocialista kormány is folytatta ezt a politikát, amelyet számos civil szervezet és az ENSZ is bírál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×