eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A szivárogtató 35 évet kapott, de néhány éven belül szabadulhat

Bradley Manning családja szomorúan és csalódottan vette tudomásul, hogy a WikiLeaks oldalnak szivárogtató amerikai közlegényt 35 év börtönre ítélték. Az ügyészek azonban korábban olyan büntetést kértek, amely azt jelentette, hogy a fegyházban halt volna meg.

Nem kell élete végéig a börtönben raboskodnia, de papíron olyan büntetést kapott, mint más országokban a gyilkosok.

A WikiLeaks tényfeltáró oldal legnagyobb forrásának tartott Bradley Manning amerikai közlegényt 35 évnyi börtönre ítélték, amiért többszázezer titkos katonai és diplomáciai dokumentumot adott át a titoktartás ellen küzdő oldalnak. A Vietnámi háborúról szóló Pentagon Iratok óta ez volt az amerikai történelem legnagyobb kiszivárogtatása.

Manning ügyvédei reménykednek, hogy a hatóságok beszámítják a vizsgálati fogságban töltött három évet, és hogy jó magaviselete esetén akár hat és fél év múlva kiszabadulhat a tetteiért nemrég bocsánatot kérő közlegény. A büntetés kihirdetésekor Manning támogatói azt kiabálták, hogy ő a hősük és hogy harcolni fognak érte.

David Coombs ügyvéd azt mondta, hogy a jövő héten elnöki kegyelemért folyamodik. "Történelmi pillanat ez a sajtószabadság szempontjából. El kell döntenünk, milyen szabadságjogokat áldozunk fel a nemzetbiztonságért. Brad eleget szenvedett. Jobb lenne, ha az elnök a visszaélésekre rávilágító emberek védelmére és nem megbüntetésükre összpontosítana" - mondta sajtótájékoztatóján.

Manninget, aki hírszerzési elemzőként dolgozott Bagdadban, 20 bűncselekményben találták bűnösnek. Kommentátorok példa nélkülinek mondták az Obama-kormányzat fellépését a szivárogtatók ellen.

Manning édesanyja és nagybátyja walesiek. Az anya nem nyilatkozott és azt mondják róla, hogy beteg. A közlegény nagybátyja pedig azt mondta a BBC tévének: "Egyáltalán nem lett volna szabad elítélni. Az én szememben ő hős."

Jogvédő szervezetek elítélték a büntetést. "Szigorúbban büntették, mint azokat, akik civileket kínoztak meg vagy öltek meg, valami nagy baj van az igazságszolgáltatásunkkal" - mondta Ben Wizner, az Amerikai Polgárjogi Unió egyik képviselője.

Másokat viszont elégedettséggel töltött el a büntetés: "Manning számára ez tragédia, de magának csinálta a bajt. Az ítélet elgondolkodtat majd más szivárogtatókat" - mondta Gabriel Schoenfeld, a konzervatív Hudson Intézet munkatársa, a Szükséges titkok című könyv szerzője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×