eur:
384.97
usd:
354.26
bux:
68257.27
2024. május 21. kedd Konstantin

"A pofon nem teszi lehetővé Obama számára, hogy párbeszédet folytasson Putyinnal"

Az amerikai és az orosz elnök nem tart kétoldalú találkozót szeptemberben a G20-csoport szentpétervári csúcstalálkozója alkalmával sem - jelezte pénteken Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója.

"Barack Obama Moszkvába tervezett látogatását lemondták, ezt az egész világ tudja. (...) Szentpétervárra nem terveztünk találkozót, mert abból indultunk ki, hogy csúcstalálkozót Moszkvában tartunk" - mondta Vlagyimir Putyin tanácsadója újságíróknak. "A (szentpétervári) csúcs programja mellett az (orosz) elnök számos találkozót tervezett be más államok vezetőivel" - emlékeztetett Usakov, arra azonban nem tért ki az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint, hogy az orosz fél szándékában áll-e ebbe a menetrendbe beilleszteni egy esetleges találkozót az amerikai elnökkel.

A Fehér Ház szerdán jelentette be, hogy Barack Obama lemondja a Vlagyimir Putyinnal Moszkvába tervezett szeptemberi kétoldalú csúcstalálkozóját. A döntés hátterében a Kreml szerint egyértelműen a Snowden-ügy áll.

Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter - aki az 1970-es évek óta tanulmányozza az orosz-amerikai kapcsolatokat, a téma elismert szakértője - a CBS hírtelevíziónak adott pénteki interjújában úgy vélte, a Snowdennek nyújtott orosz menedék Washington arculcsapásával ér fel. "Ez a pofon nem teszi lehetővé Obama számára, hogy párbeszédet folytasson Putyinnal" - mondta. Rice, aki George W. Bush republikánus elnök idején volt külügyminiszter hozzátette: teljes mértékben egyetért Obamával abban, hogy lemondta a szeptemberre tervezett kétoldalú moszkvai találkozót az orosz elnökkel.

Az amerikai diplomácia volt vezetője megjegyezte, továbbra is vannak ugyan közös amerikai-orosz érdekek, de eljött az ideje, hogy Washington felülvizsgálja Moszkvához fűződő viszonyát. "Obama elnök kísérletet tett az orosz kapcsolat újraindítására, mi a magunk részéről újraindítottunk, Oroszország azonban nem" - nyilatkozott Condoleezza Rice.

Oroszország a múlt héten ideiglenes menedéket adott Edward Snowdennek, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottjának, aki információkat szivárogtatott ki a sajtónak az Egyesült Államok hírszerzésének titkos adatgyűjtéséről. Washington több alkalommal is kérte az orosz hatóságoktól Snowden átadását az amerikaiaknak. Az informatikust kémkedéssel vádolták meg hazájában.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Oroszország tervez-e bármilyen ellenlépést az amerikai fél visszalépése miatt, Usakov nemmel válaszolt. "Miként lehetne erre reagálni? Kifejeztük csalódottságunkat, de hangsúlyoztuk, hogy a meghívást továbbra is fenntartjuk" - mondta. Szavai szerint az orosz fél nyugodtan fogadta a lemondást, s meggyőződését fejezte ki, hogy a kontaktusokat előbb vagy utóbb felújítják. Emlékeztetett arra is, hogy a szovjet-amerikai, illetve az orosz-amerikai kapcsolatok történetében előfordultak kémhistóriák, "de ha erre minden esetben reagáltak volna, akkor a kapcsolatok zsákutcába jutottak volna".

A Kreml külpolitikai tanácsadója azt követően találkozott a sajtó képviselőivel, hogy megbeszélést folytatott az Egyesült Államok moszkvai nagykövetével. A tárgyalás után Usakov elmondta, hogy Oroszország és az Egyesült Államok a nézeteltérések ellenére továbbra is minden fontos kérdést megvitat egymással és folytatja az együttműködést.

Usakov egyúttal bejelentette, hogy az orosz államfő szeptember 13-án kétoldalú találkozót tart Irán új elnökével, Haszan Róhánival a Sanghaji Együttműködési Szervezet Biskekben tartandó csúcstalálkozója alkalmával. Az AFP hírügynökség anyagának leadjében először szeptember 1-jét írt, majd javította a dátumot szeptember 13-ra.

Putyin és Róháni először találkozik majd egymással a kirgiz fővárosban. Idén ez lesz a második orosz-iráni csúcstalálkozó. Putyin júliusban fogadta Mahmúd Ahmadinezsád akkori iráni elnököt Moszkvában a gázexportőr országok csúcstalálkozója alkalmával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden tokiói élő Facebook-bejelentkezésében. A bejelentés azután érkezett, hogy Hszi-Csin Ping kínai elnök minapi budapesti látogatásán széleskörű, a nukleáris energiatermelés teljes vertikumára vonatkozó megállapodást kötött a két kormány egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×