eur:
389.31
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Köszönet imádott népemnek!" - Chávez nyerte az elnökválasztást Venezuelában

Hugo Chávez jelenlegi elnök nyerte a vasárnap rendezett elnökválasztást Venezuelában - jelentette be a választási bizottság európai idő szerint hétfő hajnalban.

Az 1999 óta hatalmon lévő államfő a voksok 90 százalékán alapuló hivatalos részeredmények szerint a szavazatok 54 százalékát szerezte meg, így 2019-ig ő marad az ország első embere.

Az ellenzéki erők közös jelöltje, Henrique Capriles Radonski 45 százaléknyi szavazatot szerzett a 81 százalékos részvétellel megtartott választáson - mondta el Tibisay Lucena, a választási bizottság elnöke Caracasban tartott sajtótájékoztatóján.

Lucena külön méltatta a voksolás békés jellegét.

Az újraválasztott elnök az eredmény bejelentését követően üzenetet tett közzé a Twitter internetes közösségi hálózaton, és köszönetet mondott a rá szavazóknak.

"Köszönet imádott népemnek! Éljen Venezuela!" - áll az üzenetben.

Jóllehet az eredmény kezdettől fogva szorosnak ígérkezett, a Chávez-párti csoportok már a hivatalos közlés előtt ünneplésbe kezdtek, míg az ellenzék táborából érkező jelentések síró emberekről számoltak be.

Ez volt sorrendben a negyedik választás, amelyen az elnök diadalmaskodni tudott. Ezt tartották ugyanakkor az ellenzék legnagyobb esélyének is arra, hogy átvegye a hatalmat a sajátos szocialista rendszer erősítésén fáradozó Cháveztől.

A 40 éves Capriles Radonski egyebek között arra építette kampányát, hogy Chávez rendszere rossz irányba viszi az országot.

Az ellenzéki jelölt a bejelentést követően szinte nyomban gratulált az államfőnek az újraválasztásához, és hangoztatta, hogy tiszteletben tartja a nép akaratát. Kijelentette azt is, hogy a venezuelaiak a jövőben is számíthatnak rá.

Az egykori ejtőernyős Chávez győzelme a térség több más - hasonló berendezkedésű - országának is fontos volt, mert így továbbra is számíthatnak az olajban gazdag Venezuela vezetésének anyagi támogatására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×