eur:
389.2
usd:
361.56
bux:
68677.47
2024. május 7. kedd Gizella

Az EU aggódik a román belpolitikai fejlemények miatt

A német külügyminiszter attól tart, hogy Romániában a belpolitikai összeütközések miatt sérülnek az Európai Unió alapvető értékei, az Európai Bizottság (EB) igazságügyi biztosa szerint pedig az államfő körüli konfliktus veszélybe sodorhatja a román igazságszolgáltatás függetlenségét.

Guido Westerwelle német külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lapnak hangsúlyozta: nem érdemes arra számítani, hogy a német kormány "egyszerűen nem vesz tudomást" a romániai fejleményekről.

Hozzátette: új módszereket kell kidolgozni a közös értékek védelmére, "olyan mechanizmusokra van szükség, amelyek révén gyorsabban léphetünk fel közösen, ha egy EU-partnerország durván semmibe veszi az értékközösség betűjét vagy szellemét".

A közös értékek sérelme akár a román uniós integráció lezárását is megkérdőjelezheti - fejtette ki.

Az EU-hoz 2007-ben csatlakozott ország egyelőre nem tagja a schengeni rendszernek, amelynek keretében a tagok megszüntetik az egymás közötti határokon a hagyományos ellenőrzést és közösen őrzik a külső határokat.

A román parlament pénteken felfüggesztette tisztségéből Traian Basescu államfőt, akinek leváltásáról július 29-én népszavazáson döntenek majd az állampolgárok.

Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, a testület egyik alelnöke a frankfurti lapnak kifejtette: az uniós együttműködésben a "jól működő és független igazságszolgáltatási rendszer a kölcsönös bizalom alapvető feltétele". Hozzátette: "ennélfogva növekvő aggodalommal szemlélem a romániai fejleményeket".

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, német szociáldemokrata politikus a lapnak azt mondta, hogy a román kormány nem sértette meg ez EU működéséről szóló szerződést. A baloldali "Ponta-kormány eljárása jogszerű", amennyiben viszont "egy vizsgálat az európai jogi normákkal való összeférhetetlenséget állapít meg, cselekedni fogunk", és ebben az esetben "mindegy, hogy miként hívják a miniszterelnököt" - mondta Martin Schulz.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung felidézte, hogy Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője egy nyilatkozatban kifejtette: Washington szerint a NATO-tag Romániában veszélybe került a hatalmi ágak szétválasztásának elve, az Európa Tanács pedig megbízta egyik szakértői testületét, hogy vizsgálja meg, megfelel-e az európai demokratikus normáknak a román államfő leváltását célzó eljárás.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elkészítette legfrissebb Hitelezési felmérését az MNB. 2024 első negyedévében a bankok összeségében nem változtattak sem a vállalati-, sem a lakáscélú hitelek feltételein, és ezeken az elkövetkező fél évben sem terveznek érdemben módosítani – állapította meg a jegybank, amelynek alelnöke, Virág Barnabás is előadást tart a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai rendezvényről!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×