eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tizenkét halálos áldozata van a fagynak Lengyelországban

Tizenketten fagytak meg Lengyelországban a csütörtök óta tartó szibériai hidegben, a rendőrség és a városőrségek külön járőrökkel ellenőrzik a hajléktalanok tartózkodási helyét, míg a szociális gondozók az idősebb gondozottaknak segítenek.

Lengyelországban hétfőn hajnalban mínusz 15 Celsius fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, és mínusz 27 fokos hidegrekordot mérték a dél-keleti Bieszczady hegységben. Az előrejelzések szerint a hőmérséklet a hétvégéig akár mínusz 30 fok alá is csökkenhet.

A mérsékelt időjárást felváltó hirtelen fagy beálltával az egész országban fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be. A belügyminisztérium a média közvetítésével kérte a hajléktalanok és idős személyek támogatását, szükség esetén a rendőrség vagy a városőrség kihívását a rászorulókhoz. A nagyobb városokban a busz- villamosmegállókban izzó parázzsal teli kokszkosarak mellett melegedhetnek az emberek.

A szociális gondozók szerint a menhelyeken és szálláshelyeken nagy a túljelentkezés, így még a folyosókon is alszanak hajléktalanok. Naponta csaknem 3000 adag meleg ételt osztanak ki a fővárosi rászorulóknak.

A kelet-lengyelországi Lublinban a gondozók meglátogatják az idősebb gondozottjaikat, és ellenőrzik, hogy működik-e a lakásukban a fűtés. Szükség esetén külön segéllyel biztosítják például az elmaradt számlák befizetését vagy tüzelő beszerzését. A rendőrségi statisztikák szerint tavaly november 1. óta 54 személy fagyott meg - írta a lengyel rádió hírügynöksége.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×