eur:
393.19
usd:
367.87
bux:
66054.22
2024. április 24. szerda György

"A természet is tisztelgett Kim Dzsong Il előtt"

Az anyatermészet is tisztelgett Kim Dzsong Il, a szombaton elhunyt észak-koreai vezető emléke előtt: egy szent hegyen hóvihar tört ki, és egy darumadár is fejet hajtott előtte - jelentette a hivatalos észak-koreai hírügynökség.

Amikor az ország vezetője szombaton elhunyt, a Paektu-hegyen lévő Chon-tó jegén rianás támadt, a jég hatalmas dübörgéssel meghasadt, ugyanakkor pedig hóvihar támadt - jelentette a KCNA.

A Paektu-hegy Észak-Korea legészakibb részén, a kínai határ közelében található. A hegyet valóságos kultusz övezi az országban, mert a párttörténet szerint Kim Ir Szen, az észak-koreai kommunista rendszer alapítója, a szombaton elhunyt vezető apja a japán megszállás idején gerillabázist hozott létre a hódítók elleni harcra a nehezen megközelíthető terepen.

Kim Dzsong Il hivatalos életrajza azt tartalmazta, hogy 1942-ben ő maga is a Paektu-hegy térségében született - bár külföldi történészek azt állították, hogy valójában Szibériában, a Szovjetunió területén látta meg a napvilágot, amikor apjának el kellett menekülnie Koreából a japán megszállók elől.

A KCNA beszámolója szerint a hóvihar kedden reggel hirtelen elállt, és a felkelő nap sugarai elárasztották a behavazott hegycsúcsot. Ebben a pillanatban "a hegyen megjelent Kim Dzsong Il kézjegye, és egészen délutánig látható maradt". Egy további részlet szerint a vezető halálának hétfői bejelentése után fél órán át fény világította meg a hegytetőt.

"A természet egy további csodájának" lehettek tanúi az emberek az északkeleti Hamhung városában Kim Ir Szennek, az ország alapítójának ottani szobra körül - jelentette a KCNA. "Kedden 21 óra 20 perc táján egy daru háromszor körülrepülte a szobrot, majd leszállt egy fára. A madár, fejét lehorgasztva, elég hosszú ideig ott maradt, majd a magasba emelkedett és Phenjan felé vette útját". "Hamhung forradalmi emlékhelyének igazgatója és mások e jelenség láttán mind azt mondták, hogy úgy tűnt, ezt a darumadarat is elszomorítja Kim Dzsong Ilnek, az Ég fiának halála" - fejeződött be a KCNA írása.

Hasonló legendák övezték a hivatalos észak-koreai történetírásban Kim Ir Szen életét és fiának születését is. Amikor a kis Kim Dzsong Il megszületett, a beszámolók szerint kettős szivárvány tűnt fel az égen.

A II. világháború végén, a Korea északi részét megszálló Szovjetunió támogatásával létrehozott észak-koreai kommunista rendszer alapítója és első vezetője, Kim Ir Szen és fia, Kim Dzsong Il páratlan személyi kultusz tárgya volt, szinte istenként dicsőítették őket.

A hivatalos hírügynökség szerdán arról számolt be, hogy 24 óra alatt Phenjan öt millió lakója tisztelgett Kim Dzsong Il emléke előtt. Észak-Koreának 24 millió lakója van.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×