INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Szíriában kiirtottak a katonák egy egész falut

Infostart / InfoRádió
Szíriában katonák körülvették és lelövöldözték egy egész falu lakosságát - jelentette szemtanúk beszámolóira hivatkozva szerdán egy jogvédő szervezet.

A török határ közelében fekvő térséget szombat óta támadta a hadsereg. Kfar Ovaid hegyi falu lakói a letartóztatástól való félelmükben elmenekültek otthonukból, de a katonaság kedden beszorította őket egy völgybe, és nehézfegyvereket is bevetve vérengzést rendezett a soraikban. Mintegy 110 ember vesztette életét - mondta el egy túlélő az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának.

A szervezet szerint a kormány azért szánta el magát az ilyen brutális leszámolásra, hogy a külföldi megfigyelők megérkezte előtt megtörje az ellenállást.

Fehér Ház: Aszad nem érdemli meg, hogy irányítsa Szíriát

Távozásra szólította fel a Fehér Ház szerdán Bassár el-Aszad szíriai elnököt, aki szerinte nem érdemli meg, hogy irányítsa a közel-keleti országot.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője közleményében úgy fogalmazott, hogy a kormány elvesztette hitelességét, és "vérlázítóan semmibe vette" az erőszak befejezésére tett ígéretét.

Washingtont mélységesen aggasztják a szíriai nép elleni kormányzati erőszakról érkező hírek. Szemtanúk szerint két nap alatt több mint 200 embert öltek meg a héten.

Aszad korábban beleegyezett az Arab Liga válságtervének életbe léptetésébe, illetve abba, hogy a szervezet megfigyelőket küldjön Szíriába. A Fehér Ház figyelmeztette Damaszkuszt, hogy további lépéseket tesz, ha a kezdeményezést nem ültetik át a valóságba.

A címlapról ajánljuk