INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Pénteken temetik Václav Havelt

InfoRádió / MTI
Prágában pénteken délben lesz Václav Havel temetése, a hivatalos búcsúra a legnagyobb valószínűséggel a prágai Várban álló Szent Vitus-székesegyházban kerül sor.

Ebben állapodott meg Václav Klaus cseh államfő és Dagmar Havlová, az elhunyt politikus és drámaíró özvegye - közölte Radim Ochvat elnöki szóvivő hétfőn délután.

Václav Havel hetvenöt éves korában vasárnap délelőtt hunyt el. Temetésére Prágába várják a világ számos országának vezető politikusait.

Temetésére Prágába várják a világ számos országának vezető politikusait. Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere már jelezte, ott lesz a gyászszertartáson.

Az elhunyt elnök koporsója hétfő déltől a Prága-óvárosi Európai Útkereszteződések nevet viselő kulturális-szellemi központban, a korábbi Szent Anna templomban van felravatalozva. A délutáni órákban több mint két kilométeres embersor kígyózott a belvárosi utcákon a templom előtt, annyian kívánják leróni kegyeletüket a nagy nemzetközi tekintélynek örvendő személyiség előtt.

Szerdán és csütörtökön pedig az elhunyt államfő a Hradzsin Ulászló termében, a prágai Vár legpatinásabb termében lesz felravatalozva. A Hradzsinban hétfőn délelőtt elkezdődött a részvéti ívek aláírása is. Elsőként Václav Klaus államfő, majd a parlament két házának elnöke, valamint a prágai érsek írt alá. A várakozási idő itt is három-négy óra.

Hétfőn rendkívüli ülést tart a cseh kormány, amelyen döntenek a Havel temetésével kapcsolatos további teendőkről.

Háromnapos - szerdától péntekig - állami gyászt hirdetett ki a cseh kormány a vasárnap elhunyt Václav Havel emlékére - közölte Petr Necas miniszterelnök a kabinet hétfői rendkívüli ülése után.

A kormány ugyanakkor elfogadott egy törvényjavaslatot is, amelyben méltatnák Havelnak a Cseh Köztársaság érdekében kifejtett érdemeit. Az elmúlt években hasonló törvényben méltatták Tomás Garrique Masaryk és Edvard Benes egykori csehszlovák államfők érdemeit is.

A címlapról ajánljuk