eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nem tartja magát felelősnek a botrányokért a médiacézár

Rupert Murdoch, az Atlanti-óceán minkét partján befolyásos médiacézár tagadta, hogy felelős lenne azért, amiért bulvárlapja ezrek mobiltelefonját hallgatta le. A parlamenti meghallgatás vetekedett egy szappanoperával: érzelmes megbánást, fizikai támadást és félrebeszélést egyaránt láthattak a nézők.

"Ez életem legalázatosabb napja" - kezdte meghallgatását az a férfi, akinek kegyeiért a brit politikusok többsége versengett, aki együtt teázott David Cameronnal, gyerekei pedig a korábbi kormányfő, Gordon Brown gyerekeivel játszottak. Két héttel ezelőtt, a lehallgatási ügy felmelegítése előtt mégis kevesen hitték volna el, hogy a nagyhatalmú Rupert Murdoch bűnbánatra megy a brit parlamentbe. Négy évtizede tartó brit médiakarrierje során ez először fordult elő.

Fia, James Murdoch a News Corporation vezérigazgatója jóval folyékonyabban válaszolt a képviselők kérdéseire - már, amikor hagyták beszélni, mert a képviselők nem engedték, hogy apja helyett magyarázkodjon. A meghallgatás kezdetén azonban hosszú bocsánatkéréssel kezdte és azt mondta: a 13 évesen meggyilkolt kislány, Milly Dowler telefonját lehallgató bulvárriporterek eljátszották az olvasók bizalmát, ezért helyes volt a News of the World lap bezárása.

Apjának, Rupert Murdochnak láthatóan nehezére esett konkrét válaszokat adni a kellemetlen kérdésekre, például arra, hogy a lapnak dolgozó egyik magánnyomozó megzsarolt két nőt, hogy zaftos sztorit tudjanak írni Max Mosley Formula-1-es főnök orgiáiról. Nem tudta, hogy egyes lehallgatott áldozatoknak peren kívüli kártérítést adtak, és azt állította: csak két hete hallott a Milly Dowler-ügyről. Többször is megismételte azonban: nem érzi felelősnek magát a kiterjedt lehallgatásokért, azokat olyan emberek kezdeményezték, akikben megbízott, vagy akikben beosztottjai bíztak. "53 ezer ember dolgozik alattam, a News of the World a globális üzlet egy százalékát tette ki" - mondta.

A brit publikum azonban nehezen tudja elfogadni a magyarázkodást - ez bizonyította, hogy a meghallgatás harmadik órájában az idősebb Murdochra rátámadt egy néző, és tálcára kent borotvahabot vágott hozzá. A támadását a Twitteren előrejelző férfire előbb Murdoch neje, Wendi vetette rá magát, majd elvezették a rendőrök. A médiacézár hirtelen törékeny öregembernek és áldozatnak tűnt, a News International részvényei pedig hat százalékot ugrottak a tőzsdéken.


Az intermezzo után már jóval kevesebben voltak kíváncsiak Rebekah Brooks volt News of the World-főszerkesztő meghallgatására. Brooks is nehezen találta a szavakat, és azt állította: soha nem hagyta jóvá, hogy pénzt adjanak rendőröknek, és nem tudott a kislány telefonjának lehallgatásáról sem.

A médiavezetők vallomása miatt még kevesebb figyelem jutott a londoni rendőrség lemondott két első emberének meghallgatására, pedig Sir Paul Stephenson elárulta: a Scotland Yard médiaosztályán 45 dolgozóból 10 volt korábban a News International alkalmazottja. Úgy tűnik, a botrány kezdi magába szívni a brit politikai elit egy jelentős részét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×