eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lezárják az osztrák légteret is a hamufelhő miatt - Szlovákia is "bezárt"

Péntek este hét órától Ausztria légterét is fokozatosan lezárják a forgalom elől az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő terjedése miatt - közölte az osztrák légi irányítás egyik szóvivője. A pozsonyi légiforgalmi hatóság úgy döntött, hogy pénteken délután három órakor lezárják Szlovákia légterét is, korábban hasonló döntést hoztak Csehországban is.

19 órától az északi országrész légterét zárják le, majd 20 órától a Bécs melletti schwechati, valamint a linzi és a salzburgi repülőteret is. Az ország déli részének légterére később kerül sor. A grazi és a klagenfurti légikikötőket lehetőség szerint megpróbálják minél tovább nyitva tartani - mondta Peter Schmidt szóvivő.

Korábban azt közölte az Austro Control, hogy péntek délutántól kezdődik a légtér fokozatos lezárása a forgalom elől. Egyelőre nem tudni, mikor oldják fel az intézkedést.

A schwechati repülőtéren a délelőtt folyamán mintegy ötven érkező és ugyanennyi induló járatot töröltek. Főként londoni, brüsszeli, párizsi, oslói, helsinki, varsói, krakkói járatok maradtak a földön. Az utasok fegyelmezetten vették tudomásul a járattörléseket.

Az osztrák hírügynökségnek egy magyar turistacsoport vezetője azt mondta, "a nyaralók megértik, hogy a biztonság az első". A Dominikai Köztársaságba tartó csoport Amszterdamon át repült volna. Most más útvonalat választanak, az is elképzelhető, hogy repülőgép helyett egyelőre busszal indulnak tovább.

A grazi, klagenfurti és linzi repülőtéren is töröltek délelőtt járatokat. Ahogy Schwechatról is, a légitársaságok ezekről is megpróbálják az utazókat más, "kerülő" útvonalon eljuttatni úticéljukhoz.

Hosszú sorok alakultak ki viszont a bécsi Nyugati pályaudvaron (Westbahnhof), mert sokan vasúttal indulnának tovább. A rendszerint üresen tátongó váróteremben most a kasszáktól a peronokig állt a sor. Az osztrák szövetségi vasúttársaság (ÖBB) a rendkívüli helyzet miatt megsokszorozta a személyzet létszámát, és különvonatokat indít.

Az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) tájékoztatása szerint a hamufelhő kora este ér Ausztria fölé, s várhatóan reggelre hagyja el az országot. A szakemberek elmondták, hogy több ezer aggódó telefonhívást kaptak. A meteorológiai intézet szakemberei szerint az ország felett elvonuló hamufelhő az egészségre teljesen ártalmatlan. Veszélytelen az az eső is, amely a hamufelhőből eshet. A járattörléseken kívül a földről nem érzékelni semmit a jelenségből - tették hozzá.

Lezárták a prágai Ruzyne nemzetközi repülőteret pénteken délben, miután az izlandi vulkánkitörésből eredő hamufelhő elérte Csehországot is.

Az intézkedés visszavonásig marad érvényben. A hatóságok közlése szerint délután két órától kezdve pedig az összes csehországi repülőteret lezárják, s az egész ország felett repülési tilalom lép érvénybe. "Ez azonban nem érinti a elsősegély-szolgáltatást nyújtó gépeket és a sportrepülőket" - pontosított a válságstáb.

A csehországi légi közlekedés történetében ez az első eset, hogy porfelhő miatt kell leállítani a repülőgépek forgalmát.

Michaela Lagronová, a ruzynei légikikötő szóvivője bejelentette: a légitársaságok a pénteki nap folyamán mintegy 180 járatérkezést és ugyanannyi indulást kénytelenek törölni a repülőtéren a kedvezőtlen időjárás miatt.

Ruzynén sok ezer ember rekedt, akik hosszú sorokat alkotnak az egyes légitársaságok irodái előtt, hogy más utazási dátumot találjanak, illetve visszaváltsák repülőjegyeiket. Néhány légitársaság már a helyszínen visszatéríti az utasoknak a repülőjegy árát. Mindezek ellenére a repülőtéren a helyzet nyugodt - mondta a szóvivő.

A pozsonyi légiforgalmi hatóság úgy döntött, hogy pénteken délután három órakor lezárják Szlovákia légterét is.

"A döntés a hidrometeorológiai intézettel való tárgyalások után született meg" - közölte Fodor Anikó, az állami légi forgalmi hivatal szóvivője. Az intézkedés visszavonásig érvényes.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×