eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Éjszakára elérheti Magyarországot is a vulkáni hamufelhő

Az izlandi tűzhányó kitörése miatt lezárták a lengyel légtér nagy részét - jelentette be pénteken a lengyel légügyi hivatal. Lezárták a krakkói repülőteret is, ami azért fontos, mert a városban temetik vasárnap Lech Kazcynski néhai elnököt, és a temetésre várják a világ számos állam- és kormányfőjét. Magyarország északi részét várhatóan péntek éjszaka, éjfél és hajnali négy között éri el a vulkáni hamufelhő.

Lezárták pénteken a krakkói repülőtér és a dél-lengyelországi város fölötti légtér forgalmát is az Izland felől érkező vulkáni hamufelhő miatt - jelentette be Justyna Zajaczkowska, a repülőtér szóvivője. A zárlat további utasításig tart - tette hozzá a szóvivő.

A térség légi forgalma külön figyelmet érdemel jelenleg amiatt, hogy a légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczinski lengyel elnök vasárnapra tervezett temetésére Krakkóba készül a világ számos állam- és kormányfője. Az európai légi forgalomban a vulkáni hamufelhő miatt a beállt zavarok kapcsán a lengyel elnöki hivatal egyik vezetője délelőtt még azt mondta: csak végső esetben jöhet szóba a lengyel államfő temetésének elhalasztása.

Barack Obama amerikai elnök változatlanul úgy tervezi, hogy részt vesz a temetésen, de a Fehér Ház folyamatosan figyeli az eseményeket - közölte Bill Burton elnöki szóvivő. A tervek szerint Obama szombaton indul Krakkóba, ahol másnap, a Wawel székesegyházban helyezik örök nyugalomra a repülőbalesetben elhunyt Lechy Kaczynskit és feleségét.

<

Péntek reggeli műholdfelvétel a hamufelhőről, amely a bal oldali képen élénk rózsaszínben, a jobb oldalin élénk narancssárgán látszik. (forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

Svédországban viszont péntektől fokozatosan megnyitják a légteret, amelyet a levegőbe került nagy mennyiségű vulkáni hamu miatt kellett korábban lezárni. Stockholm Arlanda légikikötője pénteken reggel még zárva volt.

Az izlandi vulkánkitörés miatt szinte egész Észak-Európában felfüggesztették a légi közlekedést. Franciaország északi részének valamennyi repülőterét, köztük a párizsi Roissy-Charles de Gaulle és Orly termináljait péntek este 8 óráig lezárták az izlandi vulkánkitörésből eredő hamufelhő terjedése miatt.

Pénteken délben lezárátk a prágai Ruzyne nemzetközi repülőteret is, és délutántól Ausztria is fokozatosan lezárja a légterét.

Éjszaka érkezik

Az izlandi vulkánkitörés keltette hamufelhő az éjszakai órákban, várhatóan éjfél és hajnali négy között érheti el Magyarország északi részét - mondta az MTI kérdésére Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa pénteken. Ezt jelzi előre az OMSZ és a vulkáni hamu terjedését vizsgáló, Volcanic Ash Advisory Center londoni központja.

Bozó János azt mondta, hogy miután apró szemcsékről van szó, ha némi nedvesség is található a légkörben, akkor a térségben éjszaka fátyolfelhősebb lehet az ég, illetve kevésbé lehet majd látni a Holdat. Hozzátette, miután a felhő koncentrációját nem ismerik pontosan, ezért nem lehet tökéletesen megmondani, hogy mennyire homályosítja el az eget, de a jelenlegi műholdfelvételek alapján nem okoz majd teljes borultságot.

A felhő pillanatnyilag Németország északi harmada és Lengyelország felett jár. A repülésmeteorológus azt mondta, hogy a nagyobb részecskék feltehetően kiülepedtek az óceán fölött, de nem zárható ki, hogy kisebb mértékű ülepedés Magyarország felett is előfordulhat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hamufelhő folyamatosan hígul, ráadásul a széttartó áramlások miatt semmiképpen sem olyan koncentrációban ér Magyarország fölé, mint amilyet jelenleg Németország felett tapasztalnak.

A felhő Magyarország felett 10,5 kilométer magasságig terjedhet fel, várhatóan 6-7 kilométeres magasságban a lesz a legsűrűbb. Szombaton tovább haladva várhatóan eléri a déli országrészeket is. A meteorológusok várakozása szerint vasárnapra változik az áramlás iránya, a felhő valószínűleg akkorra elhagyhatja az országot.

Szilágyi Károly, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. (BA) kommunikációs vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy jelenleg még nyitva van a repülőtér és a késő délutáni, kora esti órákban dől el, hogy lezárják-e a légteret. Erről a Légügyi Igazgatóság dönthet majd.

Fehér Imre a légiforgalmi szolgálat, a HungaroControl szóvivője pedig megerősítette: folyamatosan egyeztetnek a meteorológiai szolgálattal. Ha szükséges elrendelik a légtérkorlátozást.

Ferihegyen mintegy 40 pénteki járatot töröltek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×