eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Több száz halott, ezrek a romok alatt Északnyugat-Kínában

Már 400 körülire teszik az északnyugat-kínai Csinghaj tartományban szerda reggel bekövetkezett 7,1-es erősségű földrengés halálos áldozatainak számát, mintegy 10 ezer a sérült - jelentette a Hszinhua hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva.

A nagy területen rombolt földmozgás és annak utórengései a földdel tettek egyenlővé házakat, templomokat, benzinkutakat, kidöntötték a villanypóznákat. A térségben földcsuszamlások keletkeztek, utak mentek tönkre, megszűnt az áramellátás, megszakadt a távközlési összeköttetés, egy közeli víztározó fala szintén megrepedt, a víz elszabadulásának megakadályozásán dolgoznak - tájékoztatott Huang Liming, a dél-csinghaji Jüsu tibeti autonóm prefektúra kormányzatának főtitkárhelyettese. Sokan rekedtek az épületek romjai alatt.

Mintegy hétszáz katona dolgozik a romok eltakarításán, az utak megtisztításán, a törmelékek mozgatásán, hogy minél közelebb kerülhessenek a mentésre szorulókhoz. További több mint 5 ezer mentőt, köztük katonákat, egészségügyi dolgozókat, tűzoltókat küldtek a helyszínre.

"Mindenekelőtt a gyerekek megmentése a cél, az iskoláknál mindig sokan vannak" - idézi a hírügynökségi jelentés Kang Zifut, a mentésben résztvevő egyik katonatisztet. A helyi iskolák valamennyi épülete összeomlott, a beszámolók szerint a tanítás a földrengés pillanatában még nem kezdődött meg, a kollégiumból, akik tudtak, kiszaladtak, akik nem, azokat betemették a romok.

Csinghaj érintett térségében eddig 18 utórengést regisztráltak, a legerősebb 6,3-es erősségű volt, 36 perccel a 7,1-es földrengés után mérték.

A Csinghaj tartomány nagyrészt tibeti nemzetiségűek lakta részén található Jüsu tibeti autonóm prefektúra - ahol a földrengés epicentruma volt - lakóinak száma negyedmillió. 97 százalékuk tibeti nemzetiségű.

A területen 2006 júliusában már volt két kisebb földrengés, de akkor károk nem keletkeztek.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×