eur:
390.69
usd:
366.51
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Tanácstalan, árva gyerekek bolyonganak a romok között Haitin

Két héttel a földrengés után már valamennyire jobb állapotok uralkodnak Haitin, de még mindig kilátástalan a helyzet - mondta az InfoRádiónak az UNICEF helyszínen tartózkodó munkatársa. Roshan Khadivi szerint félmillió gyermek nem tud iskolába járni.

Milyenek az állapotok Haitin?

A földrengés január első felében volt, és elsősorban az ország délnyugati részét sújtotta - itt van a főváros, Port-au-Prince is. A legfrissebb adatok szerint körülbelül 470 ezer ember vesztette el az otthonát, nekik próbálunk most helyet biztosítani. A mentőegységek már több épületet helyre tudtak állítani, a lakhely nélkül maradtak most itt húzzák meg magukat. Nehezítik a helyzetet az utórengések is. Az iskolák zárva vannak, így közel félmillió gyermek nem tud iskolába járni.

Mit lát, ha kinéz az utcán? Milyen most egy átlagos haiti utcakép?

A térség teljes infrastruktúrája megsemmisült. Rengeteg gyermek van az utcán, akik nem nagyon tudnak magukkal mit kezdeni. Elvesztették a szüleiket, összedőlt a házuk, tanácstalanok. A segélyszervezetek munkatársai még kutatnak a túlélők után, de igyekeznek gondoskodni az árván és fedél nélkül maradt gyermekekről is. Óriási feladat ez, nagyon sok évbe telik majd a teljes helyreállítás.

Több mint két hét eltelt már a földrengés óta. Valami javulás látszik már?


Az emberek még mindig sokkos állapotban vannak, még ennyi idő után sem nagyon fogják fel, mi történt velük. Újra kell építeniük az életüket. Nagyon szeretnék iskolába engedni a gyermekeiket. Még mindig nagyon nehéz az élet, de azért már jobb a helyzet, mint két hete. Folyamatosan mérjük fel a károkat is, ez jó hír, de még kevés.

Van még járványveszély?

Igen. Haitire normális esetben ez nem jellemző, de most igen. Az emberek nem jutnak ivóvízhez, egészségügyi ellátáshoz. Még mindig rengeteg halott van az utcákon, a romok alatt, a szennyvíztározók megrongálódtak. A segélyszervezetek és az UNICEF is hozott vakcinákat, igyekszünk beoltani a lakosságot.

A szolgáltatások már újraindultak?

A minisztériumi épületek nagy része összedőlt. Központi vízszolgáltatás nincs, de a mentést irányító csapatok minden nap osztanak vizet. Kialakítottunk közvécéket, ezzel is próbálunk segíteni. De tényleg azt kell mondanom, hogy egész Port-au-Prince megsemmisült, a földrengés letarolt mindent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×