INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

NATO-katonák lelőttek egy muzulmán papot Afganisztánban

InfoRádió / MTI
NATO-katonák az afgán fővárosban lelőttek egy muzulmán papot - közölte a kabuli rendőrség.

A tájékoztatás szerint a 36 éves Mohammad Junuszt akkor érték a lövések, amikor gépkocsijával egy alsóbbrendű útról rá akart hajtani egy főútra, amelyen éppen amerikai páncélozott járművek haladtak.

Egy szemtanú szerint az amerikai katonák nem figyelmeztették a papot, mielőtt tüzet nyitottak autójára.

Mohammad Junuszt négy találat érte, s kórházba szállítás közben halt bele súlyos sebesülésébe - közölte az áldozat veje. A férfi két feleséget és tíz gyermeket hagyott maga után.

A NATO közölte, hogy katonái azért nyitottak tüzet, mert fenyegetőnek vélték az autó közeledését. A szövetség vizsgálatot indított az eset körülményeinek tisztázására.

A történtek miatt több tucatnyian tüntettek az amerikai Phoenix támaszpont közelében, de a tömeg feloszlott, miután a rendőrség megígérte, hogy az amerikaiak megvitatják az esetet a helyi afgán vezetőkkel.

Egy nemrég készült ENSZ-jelentés megállapította, Afganisztánban csökkent a civil áldozatok száma, mióta Stanley McChrystal tábornok, az országba vezényelt NATO-erők főparancsnoka a polgári lakosság védelmében elrendelte a légicsapások és bizonyos fegyverek használatának korlátozását.

A jelentés szerint emelkedett viszont a kormányellenes muzulmán tálib lázadók számlájára írható civil halálos áldozatok száma.

A címlapról ajánljuk