eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Fekete hét az orosz utakon - több százan haltak meg

Egy hét alatt több száz ember halt meg az orosz utakon autóbalesetekben, ami társadalmi vitát váltott ki a közúti biztonságról. A belügyminiszter szerint a gond az, hogy a legtöbb autós úgy érzi: gond nélkül megúszhatja a szabálysértést.

Az a hét, amikor Magyarországon szigorították a vezetés közbeni mobilozásra kiszabott büntetéseket, Oroszországban fekete hétként vonult be a közlekedési krónikákba. Néhány nap leforgása alatt több száz ember halt meg balesetekben, amelyekben a mobilok használata is tényező lehetett.

Csak néhány a sokkoló balesetek közül: hétfőn a kaukázusi Dagesztánban 11 ember halt meg három Lada karamboljában, amikor egy kocsi a szembejövő sávba hajtott. Perm városában egy részeg sofőr egy parkolóban halálra gázolt egy terhes anyát és egy gyereket. Novoszibirszkben 8 ember halt meg és 30 megsebesült, amikor felborult egy busz. A rendőrség gyanúja szerint a sofőr vagy elaludt, vagy telefonált. Rosztovban pedig tartálykocsiba rohant egy busz, aminek nyomán 21-en vesztették életüket.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök rémisztőnek nevezte a közutakon uralkodó állapotokat. Medvegyev keményebb fellépést követelt a rendőrségtől, hogy megfékezze a káoszt. A közúti rendőrök egy részét azonban jobban érdekli az autósoktól beszedett kenőpénz, mint a közbiztonság.

Rasid Nurgalijev belügyminiszter pedig elismerte: rosszak az utak, a vezetők pedig gyakran ittasak vagy telefonálnak. Az emberek azt hiszik következmények nélkül megsérthetik a törvényeket - tette hozzá.

Anatolij Kucserena, a Duma büntetőjogi és igazságügyi reform bizottságának vezetője 200-ra tette a pár nap alatt meghalt autósok, utasok és gyalogosok számát, a statisztika pedig hétvégére már 300 halottat emlegetett.

Csak ebben az évben több, mint 10 ezer ember halt meg az orosz utakon, ami a legrosszabb arány Európában, annak ellenére, hogy 10 százalékkal jobb eredmény, mint az előző évben.

Egy WHO felmérés szerint ötször annyi ember hal meg balesetekben Oroszországban, mint Európa egyik legbiztonságosabbnak tartott államában, Nagy-Britanniában.

Parlamenti képviselők kemény büntetéseket, például a súlyos szabálysértők jogosítványának végleges bevonását követelik, autósklubok szerint azonban politikai porhintésről van szó. Amíg nem lépnek fel a rendőri korrupció ellen és amíg nem indítanak masszív felvilágosító kampányt és nem javítják az utak állapotát, a büntetések szigorítása nem sok eredményt hoz - mondják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×