INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Lemondott az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetője

InfoRádió / MTI
Lemondott az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetője - jelentette csütörtökön az ISNA iráni hírügynökség. Golamreza Agazadeh közölte: Mahmúd Ahmadinezsád államfő elfogadta lemondását. Agazadeh az iráni hírügynökségnek nem indokolta, hogy miért távozik a szervezettől, amelyet 12 évig vezetett.

Agazadeh 1985 és 1997 között olajügyi miniszter volt. Az atomenergia-ügyi szervezet vezetőjének Mohammed Hatami egykori köztársasági elnök nevezte ki. Megtarthatta posztját a mérsékelt reformpártinak tartott Hatami utóda, a konzervatív Ahmadinezsád első elnöki periódusában is, bár a térség szakértői Mir Hoszein Muszavi reformer ellenzéki vezető támogatói közé sorolják.

A most 60 éves Golamreza Agazadeh által vezetett szervezet irányítja az iráni atomprogramot, amely az iszlám köztársaság szerint polgári célokat szolgál, a Nyugat szerint azonban fennáll a veszélye annak, hogy végső soron atomfegyver előállítását célozza.

z ISNA tudósításából nem derül ki, hogy a lemondásnak van-e köze a júniusi elnökválasztáshoz, amelyet Ahmadinezsád megnyert. Mir Hoszein Muszavi hívei szerint csalások történtek a választásokon, és maga Muszavi azt is mondta, hogy törvénytelen lesz az ország következő kormánya.

Az elnökválasztás után Ahmadinezsád bejelentette, hogy változtatni fog kormánya személyi összetételén.

A címlapról ajánljuk