eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A britek sem élvezik a nyarat az államadósság miatt

Nagy-Britannia hatalmas államadóssága és a nemzetközi pénzvilágban előállott súlyos zavarok együttesen vezettek oda, hogy a fontsterling értéke alacsonyra süllyedt az euróval és a dollárral szemben. Emiatt a szokottnál 15 százalékkal kevesebb brit tervez az idén külföldi nyaralást.

A britek keresik a napfényt, a meleg tengereket és szeretnek felfedezni idegen tájakat, tehát nyaranta rendszerint több tízmillióan indulnak útnak, elsősorban spanyol, olasz, francia vagy görög üdülésre. Bizonyos, hogy idén e helyett nagyobb számban nyaralnak belföldön. De a napfény nagy vonzerő, tehát keresik az alternatívákat, melyek közül elsősorban Törökország, Egyiptom és Kuba vagy Tunézia mutatkozik ígéretesnek.

A nyelvi azonosság miatt az angolok szívesen töltik a szabadságukat az Egyesült Államokban. Mivel az amerikai gazdaságnak is sürgős élénkítésre van szüksége, az ottani utaztatók jutányos ajánlatokkal álltak elő, tehát a brit turisták számának visszaesése Amerikát illetően nem lesz olyan jelentős, mint az eurózónát illetően.

Előzetes becslések szerint 15 százalékkal kevesebb brit célozza meg ezen a nyáron a Cote d'Azure-t és a Costa Bravát, de a mediterrán tengerpart rajongói nem hagyják magukat eltántorítani.

A húsvét volt az új trend próbája, és a szokott kétmilliónyi brit turista útnak indult elsősorban spanyol és francia üdülőhelyek, meg a Kanári-szigetek felé. A nyár persze más kategória, mert ekkor átlag kéthetes üdülésről van szó, magas a szállodaköltség.

Tekintettel a fontsterling értékvesztésére, a szaksajtó spórolási ötletekkel segíti a nyaralni vágyókat. Javasolja, hogy intézzünk mindenfajta foglalást interneten, ne féljünk alkudozni, ha tehetjük, keressünk nyaralócsere lehetőséget, akár ügynökségeken át, és legfőképpen próbáljunk kitörni az euróövezetből.

Ez persze a balatoni nyaralást is keresettebbé teheti az angolok körében. Kérdés, olcsóbb-e egy jó hotel Füreden, Földváron és Tihanyban, mint például egy kisebb francia nyaralóhelyen, a Földközi-tenger partján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×