eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Ötven felett alig fertőz a sertésinfluenza

Húsz országban majdnem ezer fertőzött van a sertésinfluenzaként közismert új vírustörzs terjedésével - olvasható a WHO legfrissebb jelentésében. Az Egyesült Államok immár 30 államában jeleztek megbetegedést, és 6 országból igazolták vissza, hogy olyan beteg is van, aki nem járt Mexikóban.

New Yorkban arra készülnek, hogy a héten megnyitják azt az iskolát, amelynek tanulói Mexikóban jártak osztálykiránduláson, és összesen 1000 ember esett ágynak a visszaérkezésük után. Eközben azonban az Egyesült Államokban, például Detroit környékén 24 oktatási intézményt zártak be, Kalifornia összes börtönében tilos a látogatás, és Új Mexikóban határozatlan időre felfüggesztették a sport és kulturális rendezvényeket.

Hongkongban - ahol a legtöbb áldozatot szedte 2003-ban a madárinfluenza -, egy hétre karanténba zárták egy luxushotel lakóit és teljes személyzetét, miután egy mexikói turistánál igazolták a fertőzést. Kínában 70 mexikóit zártak el megfigyelésre, kiélezve a két ország közötti viszonyt.

A világsajtó szenzációként tálalja, hogy Joe Biden amerikai alelnök ma felszáll egy helyközi vonatra, miután a múlt héten egy később szerencsétlennek minősített nyilatkozatban mindenféle zárt helytől eltanácsolta honfitársait.

A fertőzésekkel foglalkozó amerikai hatóság közben azzal a hírrel állt elő, hogy az 50 feletti lakosságot alig fertőzi az új influenza vírus, a legveszélyeztetettebbek a nagyobb gyermekek és a fiatal felnőttek. A legtöbb nagy olvasottságú lap közli a WHO állásfoglalását, hogy nem szükséges leölni a sertésállományt, amint teszik azt Egyiptomban, mert a vírus emberről emberre terjed.

A leginkább az aggasztja az orvosokat, hogy mit fog csinálni az észak-amerikainak nevezett új vírusváltozat ősszel, amikor az északi féltekén amúgy is elszaporodik a megfázásos megbetegedések száma. Az 1918-as spanyolnátha járvány ugyanis szintén tavasszal kezdődött, nyáron úgy tűnt, hogy már nem is fenyeget, majd ősszel újult erővel kezdett fertőzni, és szedett 5o millió áldozatot. Az még tisztázatlan, hogy a mostani vírustörzs is ilyen agresszív változat-e.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×