eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tóth László: Nem lehet előre megjósolni egy földrengést

A földrengéseket nem lehet előre jelezni vagy jósolni - mondta az InfoRádió által megkérdezett szeizmológus arról, hogy egy olasz szakértő állítása szerint előre megmondta, földrengés várható Olaszországban. Tóth László hozzátette: az ilyen katasztrófákat stabil épületek építésével lehet megelőzni.

Földrengéseket előre jelezni nem lehet - szögezte le az InfoRádiónak Tóth László szeizmológus annak kapcsán, hogy egy olasz kollégája azt állítja, előre megmondta, hogy födrengés várható Olaszországban. Tóth László hozzátette: aki mást mond, az festi magát. Ugyanakkor "vak tyúk is talál szemet" alapon lehet előre jelezgetni, különböző jelekből lehet arra a következtetésre jutni, hogy földrengés várható.

A szeizmológus kijelentette: ha a konkrét esetet nézzük, látni fogjuk, hogy az illető január óta hirdeti, hogy földrengés várható. Erre nem lehet alapozni praktikus, konkrét intézkedéseket. Sokak fülének kedves lehet, hogy a hivatalos irányvonallal szemben elnyomott vélemény beigazolódott, de 150 olasz szeizmológus nem jósolt földrengést.

Tóth László figyelmeztetett: földrengés ellen egyet lehet tenni, úgy kell építkezni, hogy az épületek minél jobban kibírják a megrázkódtatásokat. Erre vannak a földrengés-szabványok. Persze ezeket nem mindig tartják be, mivel Olaszország - hozzánk hasonlóan - kicsit fegyelmezetlen ország: sokat beszélnek, de a gyakorlatban nem mindig aszerint cselekednek - tette hozzá Tóth László.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×