eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Olasz földrengés: több kisváros eltűnt a föld színéről

Meghaladja a 170 főt az olaszországi földrengés áldozatainak száma és több mint kétszáz ember eltűnt. A tegnapi földmozgást három utórengés követte, ezért várhatóan a nap folyamán növekedni fog az áldozatok száma. Lezárták az utakat, a viaduktokat is ellenőrizni kell. Sok kisváros gyakorlatilag a földdel lett egyenlő.

A római magyar konzul információi szerint már a 170-et is meghaladja a közép-olaszországi földrengések száma, az eltűntek pedig kétszáznál is többen vannak. Az elmúlt éjszaka újabb földrengések rázták meg a térséget, az utolsó hajnali egykor, ez 4,8-as fokozatú volt. Több kisváros is gyakorlatilag eltűnt a föld színéről - mondta a konzul.

Kovács Petra hozzátette: az olasz hatóságok továbbra sem kérnek külső segítséget, pedig rengeteg felajánlás érkezett külföldről, többek között Magyarországról is. De ha szükségük lesz rá, akkor jelezni fogják.

Kifejtette: a tegnap kihirdetett szükségállapotnak köszönhetően központi költségvetési forrásokból tudják majd újjáépíteni az épületeket. Az Aquila városát körülvevő utakat lezárták, a Rómából oda vezető út pedig részlegesen van lezárva, hogy a mentőalakulatok minél gyorsabban célba érjenek. Az autópálya keresztülfut számos magas viadukton is, ezeket statikailag ellenőrizni kell.

Kovács Petra megjegyezte: az ingatlankárok meghaladják az 1,3 milliárd eurót, hogy a megrongálódott épületek újjáépíthetők-e, arról még nem beszélt senki.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×