eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szünetel a gyártás a VW pozsonyi üzemében

Ismét szünetel a gyártás a Volswagen pozsonyi üzemében. A dolgozók mától kényszerszabadságon vannak.

Az idén már másodszor iktattak szünetet a nagy német autógyár pozsonyi részlegének termelési programjában. Először február elején szünetelt több napig a munka.

A tervek szerint a mostani leállás két hétig tart majd, a gyártás csak a húsvéti ünnepek után, április 20-án folytatódik. A gyár vezetése szerint a szünet legfőbb oka a gazdasági világválság, illetve az autók iránti kereslet csökkenése.

A kiesésnek nyilvánvalóan kedvezőtlen hatása lesz a szlovák gazdaság eredményére is, hiszen az ország egyik legnagyobb exportőr üzeméről van szó. A dolgozók többségét a kényszerszünet egyelőre nem érinti negatívan, mivel teljes bért kapnak, igaz azzal, hogy a kimaradást majd később túlórák formájában le kell dolgozniuk.

Zoroszlav Smolinsky szakszervezeti vezető szerint fokozatosan lecsökkentik a dolgozók létszámát, azoknak, akik önként távoznak, 7 hónapos bérnek megfelelő végkielégítést és más jutalmakat kínálnak.

A VW Szlovákiában csaknem 7,5 ezer dolgozót foglalkoztat. Tavaly 180 ezer autó hagyta el a pozsonyi gyár kapuit, egy évvel korábban azonban ennél jóval több, csaknem negyedmillió autót gyártottak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×