eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A jobboldal nyerte a macedón választást

Nagy fölénnyel nyert Gjorge Ivanov, a jobboldali VMRO-DPMNE (Belső Macedóniai Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja) nevű kormánypárt jelöltje a vasárnapi macedóniai elnökválasztás második fordulójában a szavazatok 90 százalékos feldolgozottsága alapján.

Ljubomir Frcskoszki, a legnagyobb ellenzéki erő, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) támogatását élvező független jelölt elismerte vereségét, és gratulált Ivanov győzelméhez.
A nem hivatalos részeredmények szerint a kormányzati tapasztalattal még nem rendelkező Ivanovnak közel kétszer annyi támogatója volt, mint kihívójának, és a szavazatok 63 százalékát szerezte meg, míg Frcskoszkira csak a választóknak nagyjából 37 százaléka szavazott - közölte a macedón választási bizottság.

A részvételi arány az előzetes eredmények szerint alig haladta meg a szavazás érvényességéhez szükséges 40 százalékot.

Az elnökválasztás, amelyet sorsdöntőnek tartanak az ország európai uniós kilátásai szempontjából, nyugodt körülmények között zajlott, a megfigyelők csak elvétve tapasztaltak szabálytalanságokat. A tavaly júniusi előre hozott parlamenti választásra halálos áldozatot is követelő erőszak nyomta rá a bélyegét az országban.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×