eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A csődre is kész a General Motors új vezére

Az amerikai General Motors néhány napja hivatalába lépett új vezérigazgatója szükség esetén áll elébe egy csődbejelentésnek. Vasárnap Fritz Henderson egy interjújában nem tartotta ördögtől való dolognak a csődvédelmet, megjegyezve, hogy azért jobban szeretné, ha megfelelő átalakításokkal rendeződne a következőkben a nagy autógyártó sorsa.

Henderson április elejével követte a vezérigazgatói székben Rick Wagonert, miután azt márciusban azzal menesztették, hogy nem hajtotta végre "rendesen" a szükséges átalakításokat. Wagoner hallani sem akart csődről. Ugyanakkor az amerikai elnök által életre hívott szakértői csoport a GM-nél kitűzött célok eléréséhez épp a legmegfelelőbb megoldásnak találta a csődvédelmet.

Ennek elfogadhatóságát Henderson azzal indokolta, hogy a kormány garanciát vállalt a követelésekkel kapcsolatban és azt is jelezte, hogy kész pénzt hitelezni az autógyártónak, még ha csődvédelem alatt is hajt végre átalakulást.

Ha a csődbejelentésre kerülne is sor, a vállalat működhetne tovább - fejtegette Henderson, akár szerint csőd nélkül, vagy azzal, de újjáalakul a General Motors. Henderson célzott arra is, hogy a foglalkoztatottak számát még mintegy 20 ezerrel kell esetleg csökkenteni az év végi 92 ezres létszámhoz képest, mert arra a szanálási elképzeléseket kidolgozott bizottság is felhívta a figyelmet: jobban kell csökkenteni és gyorsabban az állományt a járműipari óriásnál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×