eur:
389.49
usd:
363.16
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ostromállapot az ukrán parlamentben

Elbarikádozta székekkel a parlament be- és kijáratait, elzárta a szónoki emelvényhez vezető utat csütörtökön az ukrán ellenzék, hogy megakadályozza a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelének folyósításához szükséges törvényjavaslatok elfogadását.

A parlamenti incidens tovább mélyítette az elnökválasztás kiírását követő belpolitikai zűrzavart, meghiúsította a mély gazdasági válság rövid távú enyhítéséhez fűzött reményeket.

A Viktor Janukovics volt kormányfő vezette ellenzéki Régiók Pártja azért akadályozta meg a parlament ülését, mert szerinte a kormánynak nincs átfogó válságrendezési programja. Julija Timosenko kormányfő viszont azt mondja, hogy van ilyen program, s az ellenzéket vádolja, hogy "a szomáliai kalózokhoz hasonlóan" szabotálja a munkáját.

A szónoki emelvény "ostromgyűrűbe zárása", a hangos szóváltások, sőt az ökölharc a kaotikus ukrán belpolitikai élet "védjegye" lett. Timosenko párthívei szerint az ellenzék a csütörtöki parlamenti blokáddal sajtónyilvánosságra törekedett az októberben esedékes elnökválasztás előtt.

Ukrajnának el kell fogadnia a költségvetési hiányt 3 százalékra visszaszorító stabilizációs törvényeket ahhoz, hogy lehívhassa az IMF 16,4 milliárd dolláros kölcsönének második részletét.

A Viktor Juscsenko államfő, Julija Timosenko kormányfő és az ellenzék közötti csatározások miatt ez mindeddig kudarcba fulladt. Márpedig a pénzre a volt szovjetköztársaságnak égető szüksége van: az IMF az idei évre 6 százalékos GDP-csökkenést jósolt, a hivatalosan bejegyezett munkanélküliek száma az év végi 600 ezerről mostanra 900 ezerre nőtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Az V. Műtárgybefektetési Konferencia alkalmából Budapestre érkezett Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely elnöke. Victor Vasarely örökösét, erkölcsi jogtulajdonosát és életművének gondozóját Zachar Veronika és Kollmann Szilvia, a műtárgy.com-tól kérdezték nagyapjáról, 2019-ben megjelent családregényéről, magyarországi kapcsolatairól, az Alapítvány működéséről, továbbá a jövőbeli terveiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×