eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Adjunk még egy esélyt a valódi szocializmus megvalósításának!

Húsz évvel a berlini fal leomlása után még mindig nagy a nosztalgia a "régi jó" NDK iránt - derült ki egy átfogó felmérésből. A keletnémetek 40 százaléka határozottan jónak tartaná, ha egy újabb lehetőséget adnának a valódi szocializmus megvalósításának.

A felmérés során a válaszadók fele egybehangzóan állította, hogy 1990-ben a keletnémetek megkérdezése nélkül vezették be az NDK-ban az ország nyugati felében uralkodó társadalmi rendet.

A liberális Szabaddemokrata Párthoz közelálló Friedrich Naumann Alapítvány megbízásából készült nagyszabású közvélemény-kutatás szerint a lakosság kétharmada ugyan elégedett a jelenlegi politikai rendszerrel, de országrészekre lebontva már nem ennyire egységes a kép, ugyanis a keleti tartományokban alig 50 százalék nyilatkozott így.

A legtöbben azt kifogásolták, hogy a pártok nem állnak elég közel a polgárokhoz. és ezért szinte minimális a lakosság tényleges részvétele a politikában.

Míg a nyugatnémetek többsége igazságosnak tartja a társadalmi berendezkedést, a keletnémetek több mint 80 százaléka kifogásolta az adózás és a szociális juttatások rendszerét, és felrótta a továbbtanulási lehetőségek hiányosságait.

A felmérés kimutatta, hogy a nyugati tartományok lakosságának 67 százaléka jónak tartja a fennálló jogrendszert, de az egykori NDK-ban élő polgárok 51 százaléka már úgy véli, hogy az nem nyújt elegendő védelmet a bűnözőkkel szemben.

A közvélemény-kutatás egyértelműen rávilágított a múltat megszépítő folyamatra, ugyanis éppen a volt NDK lakóinak 40 százaléka vélekedik úgy, hogy a szocializmus eszméje ma is megérne egy kísérletet a megvalósításra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×