eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Először utazott külföldre az elnök, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki

Hivatalos külföldi látogatásra Eritreába utazott hétfőn a szudáni elnök, aki ellen nemrég nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC).

Omar Haszan Ahmed el-Besírnek ez az első külföldi útja, amióta az ICC március 4-én elrendelte letartóztatását a dárfúri háborús és emberiesség elleni bűncselekményekben játszott szerepe miatt.

A hágai bíróságot létrehozó nemzetközi egyezmény aláíró államainak kötelességük letartóztatni minden olyan személyt, aki ellen az ICC elfogatóparancsot ad ki. A Szudánnal szomszédos Eritrea nem tartozik az aláírók közé.

Az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió élőben közvetítette Besír érkezését az aszmarai repülőtérre. Dobosok és színes ruhába öltözött táncosnők hada köszöntötte a szudáni elnököt, akit eritreai kollégája, Isaias Afwerki elnök fogadott.

Az ICC azzal vádolja Besírt, hogy népirtásszerű műveleteket szervezett a Szudán nyugati részén fekvő Dárfúr tartományban. A kartúmi vezetés tervei szerint Besír március végén részt akar venni az Arab Liga katari csúcsértekezletén is, a szudáni nyilvánosságban ugyanakkor megjelentek az elnököt féltő vélemények, amelyek szerint inkább otthon kellene maradnia, különben bajba sodorhatja magát.

A közel Franciaország nagyságú Dárfúrban hatodik éve tart a helyi - nem arab - lázadó csoportok és a központi kormányt támogató arab milíciák polgárháborús konfliktusa, amelyet természeti csapások és banditák kegyetlenkedései is súlyosbítanak. Az ENSZ szerint 2003 óta már közel 300 ezren haltak meg, és 2,7 millióan váltak földönfutóvá a sivatagos térségben pusztító konfliktusban. A kartúmi kormány szerint legfeljebb tízezren eshettek áldozatul az összecsapásokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×