eur:
389.76
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Fico Gyurcsány mellett és a Fidesz ellen kampányol

A szlovák kormányfő "pragmatikus és racionális politikusnak" minősítette Gyurcsány Ferencet. Kijelentette: Gyurcsány távozása esetén a kormány éléről nem tudja megjósolni, milyen is lesz a belpolitikai helyzet további alakulása Magyarországon. Fico a közszolgálati Cseh Televíziónak nyilatkozva a Fideszt szélsőségesnek minősítette.

Robert Fico erről szombaton a közszolgálati Cseh Televíziónak nyilatkozott Prágában, ahol részt vett az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) tisztújító kongresszusán.

Kérdésre válaszolva - hozzájárulhat-e Gyurcsány távozása ahhoz, hogy a külföldi beruházók kedvezőbben ítéljék meg Közép-Európát - a szlovák kormányfő kifejtette:

"Ne csináljunk Közép-Európából olyan régiót, amely bonyolult és problémái vannak. Ha valamelyik országnak egyéni problémái vannak, azokat meg kell oldani, de az Európai Unió-érintett ország alapon. Ami Magyarországot illeti, olyan országról van szó, amely a mai állapota alapján nem hasonlítható például Szlovákiához, Csehországhoz vagy Lengyelországhoz. Olyan országról van szó, amely komoly gazdasági és pénzügyi problémákkal küzd" - mondta Fico.

"Ami Gyurcsány miniszterelnök úr döntését illeti, ez az ő politikai döntése, ezt nekünk nehéz kommentálni. Azt azonban megerősíthetem, hogy ha a szélsőséges Fidesz kerül hatalomra - akár most akár a következő parlamenti választás után - annak nagyon komoly következményei lesznek a magyar-szlovák kapcsolatokban. Mi ettől a jövőtől kissé már tartunk is. De hogy Gyurcsány úr ezen döntése megváltoztatja-e a beruházók álláspontját, ezt ma nehéz előrelátni. Úgy gondolom, hogy Gyurcsány úr olyan politikus, aki világosan a gazdasági növekedésre és a reformokra összpontosít. Nem gondolom, hogy a kormányváltás bármiféle kategorikus változást hozna abban, hogyan viszonyulnak a beruházók és a nemzetközi pénzvilág Magyarországhoz" - részletezte álláspontját Fico.

A szlovák kormányfő elismerte, hogy az esetleges magyarországi belpolitikai változások aggodalommal töltik el.

" Igen, mert ami a Fideszt illeti, az valóban nagyon szélsőséges, jobboldali párt, amely radikálisan viszonyul a Szlovákia és Magyarország közti kapcsolatokhoz. Ez nálunk (Szlovákiában) nagy aggodalmat kelt, de meg kell ezzel birkóznunk" - jelentette ki Fico. Rámutatott: a magyar sajtóban kísérletek vannak arra, hogy a magyarországi roma gyilkosságokért a szlovák titkosszolgálatokra hárítsák át a felelősséget.

"Ez már valóban olyan dolog, amit elvileg kell elutasítani. Igen, ha a Fidesz megnyeri a választást, annak komoly következményei lehetnek a szlovák-magyar kapcsolatokban" - húzta alá a szlovák miniszterelnök a Cseh Televízióban.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Esik a dollár a Fed-elnök szavaira

Esik a dollár a Fed-elnök szavaira

Erősödött a forint szerdán, ez pedig lendületet vett a Fed kamatdöntését követően, amely a várakozásoknak megfelelően alakult: nem módostottak az irányadó kamaton, az marad továbbra is 5,25-5,5%. A Fed közleménye szerint a jelenlegi inflációs és reálgazdasági helyzet kiismerhetetlen, így a kiváráson túl nem sok teendője van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×