eur:
390.16
usd:
365.42
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A magyarellenes görcsölés megmérgezte az elnökválasztást

Saját szándéka ellenére került a kormánypárti politikusok által az ország iránti lojalitás hiányával és irredenta hajlammal vádolt magyar kisebbség a szlovákiai elnökválasztás középpontjába - írta szombat délután megjelent számában a Le Monde című francia napilap.

A magyarellenes görcsölések megmérgezték a szlovákiai elnökválasztást című cikkében a mértékadó párizsi újság arra hívta fel a figyelmet, hogy a szlovák kormánypártok által rendszeresen becsmérelt magyarok nem hagyták szó nélkül, amikor a jelenlegi államfő, Ivan Gasparovic felrótta nekik, hogy nagy részük nem beszéli a szlovák nyelvet, vagy egyszerűen nem akar szlovákul megszólalni.

Annak ellenére, hogy a biztos népszerűségnek örvendő és az utca emberének nyelvén értő, közvetlen természetű köztársasági elnök szociális érzékenységéről ismert, a szlovákiai magyarok számára nem meggyőző - hangsúlyozza a Le Monde, idézve egy galántai tanár szavait, aki szerint a magyarok valóban nyugtalanok és elkeseredettek, amiért a Szlovákia iránti lojalitás hiányával, túl sok kisebbségi joggal és irredenta hajlammal vádolják őket.

"A Fico-kormány, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) hatására a kilencvenes évek nacionalista hangján beszél. A szlovák-magyar viszony holtpontra jutott és a magyar kártya lett ismét a szlovák politikai élet egyik legfőbb témája" - mondta a lapnak Grigorij Meseznikov politológus. Az idegengyűlölő SNS-szel való koalícióra lépését követően Robert Fico kormányfő pártját egy évre fel is függesztették az Európai Szocialista Pártban - emlékeztet a Le Monde.

Felidézve az elmúlt hónapok nagy port kavart incidenseit - a tankönyvek nyelvhasználati joga körüli vitától a dunaszerdahelyi "brutális rendőri fellépésig magyar szurkolók ellen" - a Le Monde kiemelte, hogy a Magyar Koalíció Pártja a liberális ellenzék jelöltjét, az 52 éves Iveta Radicová szociológust támogatta a kampányban.

A korábbi Dzurinda-kormány volt munkaügyi minisztere számára a Magyarországgal kapcsolatos diplomáciai és a határokon belüli magyar-szlovák viszony prioritássá vált, s a választás outsidereként Radicová a változást és egy nyitottabb Szlovákia gondolatát képviselte - írta a Le Monde.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Íme a részletek
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×