eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Édesanyja szobrát avatta fel Erzsébet királynő

Édesanyjának, a néhai Erzsébet anyakirálynőnek állított szobrot avatott II. Erzsébet brit királynő. "Queen Mum" a királyi család legnépszerűbb tagja volt, egészen 102 éves korában bekövetkezett haláláig.

Édesanyjának, a néhai Erzsébet anyakirálynőnek avatott szobrot kedden Londonban II. Erzsébet brit királynő. A hatalmas bronzszobor - Philip Jackson alkotása -, amely nemzeti emlékmű rangját viseli, a Mall sugárúton, az anyakirálynő egykori otthona, a Clarence House közelében emelkedik.

Az uralkodó mamája - minden alattvaló egykori kedvenc "Queen Mum"-ja - 2002-ben hunyt el, életének 102. évében, éppen ötven évvel túlélve férjét, néhai VI. György királyt. Most ismét együtt vannak: Erzsébet anyakirálynő szobrát György emlékműve mellett alakították ki.

A szoboravatáson megjelent Gordon Brown kormányfő, a királyi család részéről pedig - feleségével, Kamillával az oldalán - a trónörökös unoka, Károly walesi herceg, a két trónörökös dédunoka, Vilmos és Harry, valamint az uralkodó hitvese, Fülöp edinburghi herceg.

A család nevében Károly mondott megindító beszédet, "drága nagymamámnak" nevezve az anyakirálynőt.

"Queen Mum" a Windsor-ház legnépszerűbb tagja volt. Tekintélyét és közmegbecsülését már a II. világháború alatt kikezdhetetlenné erősítette kiállása a szenvedő londoniak mellett. Az anyakirálynő és György király az angliai csata legsötétebb heteiben sem hagyta el a fővárost, a hitleri légierő egymást követő támadásainak szüneteiben férjével együtt rendre megjelent az éppen lebombázott negyedekben.

A szobrász az Order of the Garter, a legősibb és legpatinásabb angol lovagrend díszes egyenruhájában örökítette meg az uralkodói mamát, akit életében, a brit monarchikus szokásjog alapján - leányához, az uralkodóhoz hasonlóan - a királynői rang és a felség megszólítás illetett meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×