eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Iszlámellenessége miatt tiltották ki Angliából a képviselőt - videóval

Kitiltották Nagy-Britanniából azt a holland politikust, akinek iszlámellenes filmje tavaly jelent meg az interneten. Geert Wilderst brit kollégája hívta meg a szigetországba, a belügyminisztérium azonban nem engedélyezi az utazást: az illetékesek attól tartanak, hogy jelenléte veszélyeztetné a közbiztonságot.

Hazájában az iszlámról szóló, a Korán szövegét a terrorizmussal összekapcsoló filmje miatt bíróság elé idézték, Egyesült Királyságból pedig kitiltották Geert Wilderst, a holland Szabadságpárt képviselőjét. Bár a holland miniszterelnök szerint a Fitna című filmnek "nincs más célja, csak ártani", a brit parlament felsőházának tagja, Malcolm Pearson arra kérte Wilderst, hogy mutassa be azt a lordok előtt.

A holland politikusnak csütörtökön kellene megérkeznie Londonba, a helyi brit nagykövetség azonban felszólította: mondja le az utazást, mivel a belügyminisztérium megtiltotta számára, hogy belépjen a szigetország területére. A tárca közölte: Wilderst az érvényes uniós jogszabályok alapján nem engedik be az Egyesült Királyságba.

A kormány a szélsőségesség minden formáját ellenzi - áll a külügyminisztérium nyilatkozatában, amelyben szerepel az is, hogy az "elfogadhatatlan viselkedéssel" összefüggésbe hozhatók kitiltásának szabályait októberben szigorította a kormány. Gert Wildeers szerint "gyáva" döntés született, és közölte: mindenképpen eleget kíván tenni Lord Pearson meghívásának.

"Meglepett és nagyon elszomorít, hogy a szólásszabadság, az Egyesült Királyság társadalmának egyik sarokpontja, sérült. Azt hittem, Nagy-Britannia minden demokrácia anyja" - mondta a politikus, aki korábban a Korán betiltására szólított fel, amelyet Hitler Mein Kampfjához hasonlított.

Nazir Ahmed, a Munkáspárt felsőházi képviselője ugyanakkor üdvözölte Wilders kitiltásának hírét. "Nem lenne bölcs dolog beengedni az országba, mert a jelenléte gyűlöletet szítana. Amszterdamban eljárás folyik ellene gyűlöletkeltés miatt" - magyarázta a lord, aki szerint a politikus veszélyes lehet a brit közbiztonságra.

Lord Pearson közben kijelentette: mélységesen elfogadhatatlan, hogy a belügyminisztérium nem engedi be Wilderst az országba. Hozzátette: a filmet csütörtökön mindenképpen levetítik a felsőházban, akár jelen van a holland politikus, akár nincs. "A film nem fenyeget senkit" - fűzte hozzá.A csaknem 17 perces kisfilm több idézetet is tartalmaz a Koránból, amelyek között  egyebek mellett a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról, a 2004-es, a madridi Atocha pályaudvaron történt robbanásokról és a 2005-ös londoni merényletekről mutat felvételeket.


"És készítsetek föl ellenük ami [fegyveres] erőt és csatamént csak tudtok, hogy félelmet keltsetek általuk Allah és a ti ellenségeitekben és rajtuk kívül másokban..." - áll a filmet nyitó idézetben (Korán 8, 60), amelyet a hitetlenekről szóló részlet követ:

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×