eur:
389.43
usd:
361.86
bux:
68656.33
2024. május 7. kedd Gizella

Elhallgatták a brit királyi pár ellen tervezett merényletet

Máig nem tudni, kik akartak merényletet elkövetni a brit királyi pár ellen 1970-es ausztráliai látogatásukkor. Az esetről a média sem tudott, mivel titokban tartották azt. Most egy idős, nyugdíjas főnyomozó tálalt ki.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg majdnem merénylet áldozatává vált negyven évvel ezelőtt Ausztráliában. Egy nyugalmazott detektív elmondta, hogy az ismeretlen összeesküvők farönköt tettek a királyi párt szállító vonat útjába, hogy kisiklassák azt.

De a merénylők nem voltak elég pontosak és elfelejtették tanulmányozni a világ jól ismert bérgyilkosainak módszereit, illetve az ismert politikusok elleni merényleteket. A katasztrófát azért kerülték el, mert a vonat szokatlanul lassan haladt, mozdonyvezető fékezett, majd nem sokkal az akadály előtt megállt.

A királyi pár mit sem tudott a merényletről, később semmi sem történt az üggyel kapcsolatban. A dologra akkor derült fény, amikor az azóta nyugdíjba vonult, 81 éves Cliff McHardy nyomozó főfelügyelő több, a praxisa alatt történt megoldatlan ügyről nyilatkozott egy helyi lapnak.

Az 1970. április 29-i látogatás előtt a hatóságok végigvizsgálták a vasútvonalat, a vonat érkezte előtt egy órával pedig még nem volt a sínen a fatönk. Azaz az elkövetőknek ismerniük kellett a királyi vonat menetrendjét. A merényletet jó előre kitervelték.

Az eset után több szemtanút, szakembert és helyi lakost is kikérdeztek a nyomozók, de végül senkit nem tartóztattak le. A helyi lap, a The Lithgow Mercury szerint viszont a megkérdezettek közt volt több ausztrál IRA-szimpatizáns is. McHardy szerint a kormány hallgatott a dologról a királyi pár biztonsága és lelkiállapota érdekében. Most azonban azt reméli az idős rendőr, hogy a felelősök kiállnak és vállalják a felelősséget tettükért.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×