eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Amerikában nem akarnak rosszabbul élni, mint egy éve

Elemzők szerint az első akadályt simán veszi majd Barack Obama 800 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagja az Egyesült Államokban. Az amerikai kongresszus szerdán szavaz az elnök tervéről, amellyel egyszerre akar munkahelyeket teremteni, fejleszteni az infrastruktúrát és csökkenteni a külföldi energiafüggőséget. Obama az ellenzéki republikánusokat is meg akarja nyerni magának és alkut ajánlott fel.

825 milliárd dollár - ennyit akar elkölteni Barack Obama az adófizetők pénzéből, hogy azok jobban, vagy legalábbis ne rosszabbul éljenek, mint egy éve.

Az új elnök gazdasági csomagja várakozások szerint simán átmegy majd a demokraták által uralt képviselőházon. Az elnök pártja többségben van és a republikánus ellenzék - itt - nem tudja megtorpedózni a tervet.

Obama azt hangoztatja, hogy programja lehet az életmentő szívmasszázs az amerikai gazdaság számára. Az akarja, hogy a jóváhagyott forrásokkal munkahelyteremtő nagyberuházások - útépítések, épületek energiahatékonnyá tételét célzó programok és informatikai fejlesztések induljanak be. Többmilliárdot akar költeni az alternatív energiaforrások fejlesztésére, és adókedvezményekkel próbálja dolgozók felvételére ösztönözni a cégeket. A kiadások jelentős része szociális támogatás lesz, például munkanélküli segély, kedvezményes élelmiszerbónok és egészségügyi szolgáltatás.

Kommentátorok szerint azonban kétpárti megegyezést hirdető programja ellenére a republikánusok nem fogják szavazatukkal támogatni - annak ellenére, hogy kedden zárt ajtók mögött vezető konzervatívokkal alkudozott. Õk azonban visszatértek korábbi ideológiai álláspontjukra, amely szerint "kölcsönvett pénz elköltésével nem lehet jólétet teremteni és nem a gazdaságot, hanem a hatalmas államgépezet kialakulását stimulálná a terv." A konzervatívok szerint az adócsökkentés morzsányi lesz, egyes képviselőik pedig "őrültnek" nevezték a költekezési programokat. Obama azonban továbbra is alkudozik és azt ígéri: figyelembe veszi a nagyobb adócsökkentést követelő republikánus képviselők véleményét. A demokraták a szenátusban például elfogadták, hogy a legnagyobb jövedelemmel rendelkezők további egy évig adókedvezményeket élvezhessenek. Ez 70 milliárd dollárral duzzasztja majd meg a csomagot.

Obama kongresszusi szövetségesei azt ígérik, hogy február közepére lezárul a program jóváhagyása, amelynek elemeiről külön is szavaznak. Ha ez tényleg megvalósul, akkor ez lesz az amerikai kongresszus által elfogadott legterjedelmesebb törvény. Elemzők szerint a válságra adott válasz lesz Obama első nagy próbatétele és az egész elnökségére rányomhatja bélyegét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×